YÖK'ün, Alemdaroğlu hakkındaki bilimsel intihal iddialarını zamanaşımına uğratması tepki yarattı

Haber Giriş : 27 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in, İÜ Rektörü Kemal Alemdaroğlu hakkındaki bilimsel intihal iddialarının zamanaşımı nedeniyle yargıya götürülemediğini ileri sürmesi akademik camiada tepkiyle karşılandı. Teziç'in açıklamasını talihsizlik olarak değerlendiren akademisyenler, 'intihalde etik açıdan zamanaşımı olmaz' dediler.

Başörtüsü konusunda yaptığı açıklamalarla adını duyuran YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, bilimsel intihal yaptığı kesinleşen İ.Ü Rektörü Kemal Alemdaroğlu hakkında işlem yapmamakla eleştirildi. Dünkü Radikal gazetesinde Neşe Düzel'in sorularını yanıtlayan Teziç, İ.Ü Rektörü Kemal Alemdaroğlu hakkında zaman aşımı nedeniyle yargıya gidilemediğini ileri sürdü. Konunun YÖK Genel Kurulu'nda gündeme geldiğini belirten Teziç, "Zamanında işlem yapılmamış" dedi. "Bu konuyu tekrar inceleyelim, dedim, ama hukukçu arkadaşlarımızdan biri, 'önümüzde zaman aşımı faktörü var. Üzerine gidemeyiz' dedi. Ben de rahatsız oldum. Bir konunun zaman aşımıyla çözümsüz kalması beni rahatsız etmiştir" dedi.. Bilimsel intihal yapan bir öğretim üyesinin öğrencinin önüne çıkmaması gerektiğini düşündüğünü belirten Teziç, "Ona hocalık görevi yaptırılmamalı. Artık o kişinin bir daha üniversitede kürsüye çıkıp öğrencilere ders verir aşamada olmaması ve hocalık kisvesi içinde üniversitede bulunmaması gerekir" dedi.

Zamanaşımına kim uğrattı?

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in açıklamasını değerlendiren Üniversite Öğretim Elemanları Derneği (ÜNDER) Genel Başkanı Prof. Şefik Dursun, zamanaşımına uğratanlar hakkında Cumhurbaşkanı'nın işlem yapması gerektiğini savundu. Prof. Dursun, "Bu konunun aylar önce YÖK Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyordu. Bize söylenen konunun yeniden ele alınacağı ve soruşturmanın selameti için rektörün geçici olarak görevden uzaklaştırılacağı yönündeydi. Şimdi YÖK Başkanı'nın açıklamasından öğreniyoruz ki konu zaman aşımına sokulmuş. Zamanaşımından söz edildiğine göre birileri işlem yapmamış, o halde sorumlular tespit edilmelidir" dedi. YÖK Başkanı ve YÖK Genel Kurulu'nun görevini ihmal ettiğini düşündüğünü ifade eden Prof. Dursun, "Zamanaşımının bilinçli yapıldığı kanısındayım. Rektörleri, YÖK Başkanı'nı atayan Cumhurbaşkanı'dır. Kim görevini ihmal etmişse işlem yaptırmalıdır" şeklinde konuştu. Prof. Dursun, "Üniversitenin akademik kurulunda intihal olayını Sayın Alemdaroğlu'na sordum. 'Benim ilgim yok, adımı koymuşlar" şeklinde açıklamaları vardı. 'Madem öyleyse failler hakkında siz ne yapacaksınız, yargıya gidecek misiniz?' diye sordum, cevap vermedi" dedi. Olayın zamanaşımına uğrasın diye bekletildiği kuşkusuna kapıldığını ifade eden Prof. Dursun, "Alemdaroğlu'nun lehine bir durum meydana getirildiği anlaşılıyor. Yanlış bir olaydır. Faili saklamak diye bir şey vardır hukukta. Bu da öyle birşey" dedi.

Yürekleri elveriyorsa, 'Affettik' desinler

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin ise sözkonusu intihal olayının zaman aşımı nedeniyle geçiştirilemeyecek kadar önemli olduğunu vurguladı. Prof. Erdin, "Ben bu olayı öğrenir öğrenmez, intihalin gerçekleştiği Amerika'daki üniversiteye, YÖK'e, Cumhurbaşkanına, TUBA'ya ve Tabipler Odası'na bildirdim ve bu olayı kaydettirdim. Bu nedenle ne yapılırsa yapılsın, hiçkimse bu olayı akademik tarihten sildiremez" dedi. "Zaman aşımı akademik etik açıdan geçerli olamaz" diyen Prof. Erdin, "5 yıl önce olmuş, ben bunu sayamam diyebilir misiniz? Öğrenci herşeyden önce hocasının dürüstlüğüne ve adaletine bakıp, onu örnek alır. Zamanaşımı var denilerek intihalin önemi azaltılamaz. Böyle bir yaklaşım intihale yeşil ışık yakmaktır" şeklinde konuştu. Tabipler Birliği'nin Alemdaroğlu hakkında verdiği geçici meslekten men cezasının mahkeme tarafından durdurulmasını içeren kararda intihal olayının bulunmadığının yer almadığını hatırlatan Prof. Erdin şöyle konuştu:

"Mahkeme Tabipler Birliği kararını farklı gerekçelerle iptal etmiştir. Kurumsal yetkisizlik gibi. İntihal olayının yok sayılmasına yargı karar verir. Yargı nasıl karar verecek? Bilirkişi raporuna dayanacak. Böyle bir karar verecek bilirkişi raporunu doğrusu merakla bekliyorum. Akademik etik açıdan ne zamanaşımı geçerlidir ne de meslekten men cezasının durdurulması. Böyle birşey yoktur. Demokrasilerde en başta gelen hak hesap sorma hakkıdır. Bunun zaman aşımıyla ilgisi yoktur. YÖK Başkanı, 'böyle bir kimseyi kürsüye çıkarmamak gerek' diyor. Peki şimdi yapılan nedir? 'İntihal 2-3 yıl önce olmuş, bu nedenle kürsüye çıkabilir' mi denilecek. Eğer yürek elveriyorsa, "sen intihal yaptın ama ben affediyorum" desinler. Olsun bitsin" dedi.

"Hırsızlıkta zamanaşımı olmaz"

Bilimsel hırsızlığın disiplin suçuyla ilgisi olmadığını ifade eden Anayasa Hukuku Profesörü Mustafa Kamalak ise, "Bilimsel hırsızlık olayında zamanaşımı işlemez. Hırsızlıkta zaman aşımı olur mu? Arabanız çalındı, 10 yıl sonra gördünüz, ne yapacaksınız, tabiî ki gördüğünüz yerde alırsınız. Bilimsel hırsızlık da böyledir. YÖK Başkanı ve YÖK Genel Kurulu'nun derhal işlem yapması gerekir" dedi.

'YÖK, görevini yapmadı'

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in açıklamasını talihsiz bir açıklama olarak değerlendirdiğini söyledi. Prof. Yeşildere, bilimsel intihal olayının Virginia Üniversitesi'nin web sayfasında bile yer aldığını belirterek, "Maalesef Tabipler Birliği'nin Almedaroğlu'na verdiği 2 aylık meslekten men cezasının idare mahkemesi tarafından iptal edilmesi yanlış anlaşıldı. Oysa mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı yetkisizlik nedeniyledir. Yani bilimsel intihal olayının kendisiyle ilgili değildir. YÖK en azından bu olayla ilgili olarak bir soruşturma komisyonu oluşturarak intihal olayını saptamalıydı. Ancak bundan sonra 'bu intihaldır, ama zamanaşımı nedeniyle bir ceza vermemiz mümkün değil. O makamda oturan utanmalıdır. Çekilsin' demeliydi. Yapılması gereken buydu.." dedi.

"YÖK, Alemdaroğlu'na hukuku uygulatsın"

Teziç'in herşeyi hukuka dayandırdığını söylediğini hatırlatan Prof. Yeşildere, "Benim 4 mahkeme kararım var. Ama Alemdaroğlu mahkeme kararlarını uygulamamıştır. Hukukun bütün aşamaları benim lehimde gerçekleşti. Daha ötesi yoktur. YÖK'e 4 dosya gönderdim. Cevap gelmedi. Bunun üzerine resmi yazı yazdım. 2 aydır hala cevap gelmedi. İşte size hukuk kararı. Alemdaroğlu hukuku uygulamayarak suç işlemiştir. YÖK Başkanı Alemdaroğlu hakkında hukuku uygulamadığı için soruşturma açmalıdır. Öte yandan İstanbul Üniversitesi'nde intihal olayları çoktur. Ve bu kurumun başında Alemdaroğlu vardır. Kendisi bilimsel intihal yapan birisi başkalarının intihal olayını ortaya çıkarabilir mi? Bu nedenle YÖK bir soruşturma komisyonu kurup üniversite bünyesi içinde bu konuyu araştırmalıdır" şeklinde konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber