Tarım Bakanlığının, 'Performans puanına' yürütmeyi durdurma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2007 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 11. Dairesi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Döner Sermayeli İşletmeler Uygulama Yönetmeliği'nin çalışanlara dağıtılacak üretimi teşvik priminin hesaplanmasında yer alan "performans puanı" ibaresinin yürütmesini durdurdu.

Memur-Sen'e bağlı Tarım Orman Çalışanları Birliği Sendikası (Toç-Bir-Sen), 28 Aralık 2006'da Resmi Gazete'de yayımlanan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Uygulama Yönetmeliği'nin 41. maddesinin (l) bendi, 42. maddesi ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Müdürlüğünün 21 Şubat 2007 tarihli işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay 11. Dairesinde dava açtı.

Talebi değerlendiren dairenin kararında, 969 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Merkez ve Taşra Kuruluşlarına Döner Sermaye Verilmesi Hakkında Kanunun 3. maddesindeki, "Döner sermaye işletmelerinden elde edilen karın en fazla 80'i, karın elde edilmesinde emeği geçen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na ve bu kanunun 4/B maddesine tabi personele katkıları oranında, asgari ücretin yıllık brüt tutarının 2 katını aşmamak üzere, üretimi teşvik primi olarak ödenebilir. Üretimi teşvik priminin miktarı ile ödenmesine ilişkin esas ve usuller, görev yapılan birimin iş hacmi, görev mahalli, görevin önem ve güçlüğü, personelin hizmet sınıfı, kadro unvanı ve çalışma süresi gibi kriterler dikkate alınarak, Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Üretimi teşvik primi dağıtımı işletme bünyesi ile sınırlıdır. İşletmenin zararı, izleyen yılların karlarından mahsup edilir" hükmüne atıfta bulunuldu.

Kararda, bu madde uyarınca çıkarılan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Döner Sermayeli İşletmeler Uygulama Yönetmeliğinin (1) nolu bendinde "primin hesaplanması; iş hacmi, performans puanı, grup puanı ve fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınmak suretiyle aşağıdaki esaslara göre belirlenir" şeklinde düzenlemeye yer verildiği belirtildi.

Sübjektif kriter yorumu

Söz konusu yasanın 3. maddesinde üretimi teşvik priminin miktarı ile ödenmesine ilişkin usul ve esaslar için belirtilen kriterler arasında personelin performansıyla ilgili herhangi bir kritere yer verilmediği vurgulanan kararda, yasanın ilgili maddesi uyarınca ek ödeme yapılmasında esas alınacak kriterlerin, görev yapılan birim ve iş hacmi, görev mahalli, görevin önem ve güçlüğü, personelin hizmet sınıfı, kadro unvanı ve çalışma süresi gibi yapılan görevle ilgili genel ve objektif kriterler olarak sayıldığı ifade edildi. Kararda, şunlar kaydedildi:

"İdarece personele ödenecek üretimi teşvik primine ilişkin usul ve esaslar belirlenirken yasada belirtilen kriterlerin ve yine görevle ilgili genel ve objektif kriterlerin temel olarak alınması gerekeceği tabii olduğundan yasa ile öngörülmeyen kişisel performans gibi sübjektif bir kriterin üretimi teşvik primi ödenmesinde ölçüt olarak belirlenmesine ilişkin anılan yönetmeliğin 42. maddesinin (1) nolu bendinde 'performans puanı' ibaresine yer verilmek suretiyle yapılan düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir."

Kararda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Uygulama Yönetmeliği'nin 42. maddesinin (1) nolu bendinde yer alan "performans puanı" ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği bildirildi.

Kararda, daha önce yürütmesi durdurulan yönetmeliğin 42. maddesinin 1. fıkrasının "personelin performans puanı" başlıklı (b) bendi ile aynı maddenin (ç) bendinde yer alan "performans puanı" ibaresinin yürütülmesinin durdurulması istemi hakkında karar verilmesine yer bulunmadığı, 41. maddenin (l) bendi ile 42. maddenin diğer bent ve fıkraları yönünden ise koşullar gerçekleşmediğinden yürütmenin durdurulması isteminin reddedildiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber