'Hızlı tren' kazasına üç koldan soruşturma

Haber Giriş : 27 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

37 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren faciasını görüşen Bakanlar Kurulu, üç koldan soruşturma başlattı. Savcılık ve yabancı heyet incelemelerinin yanısıra, bağımsız bir bilirkişi heyetinin oluşturulacağı açıklandı.

Bakanlar Kurulu, Pamukova'da meydana gelen ve 37 kişinin hayatına malolan tren kazasının 3 koldan araştırılmasını kararlaştırdı. Buna göre, savcılık soruşturması dışında 4-5 kişilik bağımsız kişilerden oluşan bir kurul ve 4 ülkeden istenen teknik heyet kazayı kapsamlı olarak inceleyecek. Bağımsız kurulda Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD'den temsilci yer almayacak.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında dün yaptığı 5 saatlik toplantıda, Sakarya-Pamukova'da meydana gelen hızlandırılmış tren kazasını değerlendirdi. Kurul toplantısına TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da katıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, toplantıda hızlandırılmış trenlerle ilgili detaylı bilgi sundu.

Bağımsız bilirkişi heyeti

Projenin hayata geçirilmeden 5 ay öncesinden denemeler yapıldığını belirten Yıldırım, kazanın olduğu günde diğer trenlerin hızları ve kaza yapan trenle ilgili bilgileri de kurul üyelerine aktardı. Toplantı sonrasında açıklama yapan Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, hükümet olarak kazanın nedenlerinin ortaya çıkarılmasını istediklerini söyledi.

Cemil Çiçek, 4-5 kişiden oluşan bağımsız bir heyetin inceleme çalışması yapacağını açıkladı. Kurulda, Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD'den temsilci bulunmayacağını belirten Çiçek, heyetin belirlenmesinde Bakan Yıldırım'ın üniversite çevrelerinden destek isteyeceğini kaydetti. Yurtdışından 4 ülkeden teknik ekip istediklerini hatırlatan Çiçek, Almanya'dan gelen heyetin çalışmasını bugün rapor olarak kendilerine vereceğini, Hollanda, Güney Kore ve İspanya'dan da teknik ekip geleceğini bildirdi.

Bilgi kirliliği var

Kaza sonrasında ortaya çıkan uzmanların kamuoyunda bilgi kirliliğine neden olduğunu söyleyen Cemil Çiçek, "Pek çok kişi olay yerine gelmeden değerlendirme yapıp bilgi kirliliğine neden oldular. Üç kanaldan inceleme yapılıyor. Bunun sonucunda ne gerekiyorsa değerlendirilecektir" ifadesini kullandı. Hızlandırılmış tren projesinin askıya alınıp alınmayacağı sorusuna Çiçek, "Karayollarında kaza oluyor diye karayolunu, demiryollanında kaza oluyor diye demiryolunu mu iptal edelim? Hayatı durdurmaya hakkımız yok. Bilirkişi incelemesine bağlıdır" cevabını verdi.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber