Gül'e 341 oy çıktı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ağustos 2007 16:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Saat16:44

Abdullah Gül: 341 oy aldı

MHP'nin adayı (Sabahattin Çakmakoğlu): 70

DSP'nin adayı (Hüseyin Tayfun İçli): 13

23 oy boş çıktı

Geçersiz: 1

Toplam: 448

Cumhurbaşkanlığı seçimi için aranan üçte iki çoğunluk sağlanamadı


TBMM Genel Kurulu'nda 11. Cumhurbaşkanı seçiminin 11. turu tamamlandı.

Oylamaya 448 milletvekili katılırken AK Parti'li Abdullah Gül 341, MHP'li Sebahattin Çakmakoğlu 70, DSP'li Tayfun İçli ise 13 oy aldı. Oylamada 23 boş 1 de geçersiz oy kullanıldı.

11. Cumhurbaşkanlığı seçiminin 22 Temmuz seçimlerinden önce yapılan 1. tur oylamasına 361 milletvekili katılırken, seçime tek aday olarak katılan Gül'e 357 oy çıkmıştı. Gül yeterli çoğunluğa ulaşamamış, ayrıca 367 toplantı yeter sayısı da Anayasa Mahkemesi tarafından Meclis'te Cumhurbaşkanlığı seçimi için gerekli çoğunluk olarak belirlenmişti. Sonrasında Meclis, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için 22 Temmuz tarihinde seçime gitmek zorunda kalmıştı.


16: 35 Oy verme işlemi tamamlandı. Tasnif Komisyonu, oyları saymak üzere yerlerini aldı.

TBMM Genel Kurulu, 11. cumhurbaşkanı seçimi için saat 15.00'de TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında açıldı. CHP, cumhurbaşkanı 1. tur oylamasının yapılacağı Genel Kurul çalışmalarına katılmadı ve yoklamada da bulunmadı.

TBMM Başkanı Toptan, Genel Kurul'u açtıktan sonra yoklama yaptı. 7 dakikalık süre içinde yoklama gerçekleştirildi ve sayımın ardından cumhurbaşkanı seçimi için Meclis toplantı sayısı olan 367 rakamının çok çok üzerinde bir rakamın çıktığı ifade edildi. Toptan, sayıyı açıklamadı. Ardından kısa bir konuşma yapan Toptan, "Seçilecek kişi herkesin cumhurbaşkanı olacaktır. Turları bu düşüncelerle başlatıyorum. Seçimlerin hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Daha sonra oylamaya geçildi.


11. CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ

- 11. CUMHURBAŞKANI ADAYI ABDULLAH GÜL'ÜN KÜÇÜK OĞLU MEHMET EMRE GÜL DE TBMM'DE

- RİZE BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ MESUT YILMAZ VE ÖDP'Lİ UFUK URAS DA GENEL KURUL'DA HAZIR BULUNDU

ALİ ULURASBA

ANKARA (İHA) - 11. cumhurbaşkanı seçimi için toplanan TBMM Genel Kurulu'nun açılışını yapan TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Seçilecek olan cumhurbaşkanı hiç kuşku yok ki siyasi veya ideolojik düşüncesi ne olursa olsun herkesin cumhurbaşkanı olacaktır" dedi.

TBMM Genel Kurulu, 11. cumhurbaşkanı seçimi 1. tur oylaması için saat 15.00'de TBMM Başkanı Toptan başkanlığında açıldı. Toptan, toplantının açılışında yoklama için 7 dakikalık süre verdi. Sürenin sonunda, çok sayıda milletvekilinin elektronik sisteme giriş yapamadığından yoklamaya katılamadığını, bu nedenle başkanlığa pusula gönderdiğini ifade eden Toptan, mükerrerliğe neden olmamak için bu pusulaların elektronik yoklamaya girenlerle karşılaştırıldığını bildirdi.

Toptan, daha sonra Anayasa'nın öngördüğü 367 milletvekilinin çok üzerinde bir sayının Genel Kurul'da bulunduğunu bildirerek, çalışmaları başlattı. Toptan, Genel Kurul'da oylamaya geçilmeden kısa bir konuşma yaptı. Toptan, Meclis'in bugün tarihi bir görevi yerine getirmek için toplandığını belirterek, devletin ve milletin birliğini temsil edecek cumhurbaşkanının Meclis çatısı altında halkın temsilcileri olan milletvekilleri tarafından seçileceğini ifade etti.

Toptan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Tarihte çok büyük devletler, cihan imparatorlukları kurmuş ve yüzyıllarca

yaşatmış bir şanlı mirasın sahibi olan büyük Türk milleti ve onun temsilcileri, yepyeni bir heyecanla, bu seçimle birlikte geleceğimizi inşa etme konusunda önemli kararlar alacaktır. Öyle inanıyorum ki, yüce heyetiniz görev yapacağı 23. dönemde bugünden başlayarak Cumhuriyetimiz'in 100. yıl vizyonuna yaraşır ve yakışır işleri yapacak, Milletimiz de bu dönemi takdir ve minnetle anacaktır. Bugün 11. kez cumhurbaşkanı seçecek olan TBMM, gelecekte de daha nice cumhurbaşkanları seçecek ve demokrasi ile taçlanmış

Cumhuriyetimiz tüm temel niteliklerini özenle koruyarak ilelebet yaşayacaktır."

Farklı siyasi partilere mensup adayların yarışacağına dikkat çeken Toptan, "Seçilecek olan cumhurbaşkanı hiç kuşku yok ki siyasi veya ideolojik düşüncesi ne olursa olsun herkesin cumhurbaşkanı olacaktır" diye konuştu.

MESUT YILMAZ SALONDA

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, Rize bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz ve ÖDP lideri Ufuk Uraz ile bağımsız milletvekili Hamit Geylani'nin Genel Kurul'da hazır bulundukları görüldü. CHP tam kadro Genel Kurul çalışmasına katılmadı.

Genel Kurul'daki 11. cumhurbaşkanı seçimine ayrıca MHP lideri Devlet Bahçeli, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabineye mensup bakanlar da katıldı. 11. cumhurbaşkanı adaylarından Abdullah Gül'ün küçük oğlu Mehmet Emre Gül de izleyiciler arasında yerini aldı.


TBMM'DE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ OYLAMALARI BAŞLADI

- MESUT YILMAZ ÇEKİMSER KALACAĞINI, KAMER GENÇ OYLAMAYA KATILMAYACAĞINI AÇIKLADI

ZAFER ÇAKMAK

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur oylaması öncesinde Meclis bahçesinde hareketli saatler yaşandı. Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz oylamada çekimser kalacağını açıklarken, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç oylamaya katılmayacağını belirtti.

TBMM Genel Kurulu'ndaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur oylaması öncesi Meclis bahçesinde hareketli saatler yaşadı. MHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Sabahattin Çakmakoğlu ve DSP'nin Cumhurbaşkanı adayı Tayfun İçli, Meclis bahçesinde televizyonların canlı yayınlarına birlikte katıldı. Televizyonlar Çakmakoğlu ve İçli'yi canlı yayına çıkarabilmek için birbiriyle yarıştı. Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı seçimi oylamalarına katılacağını ve çekimser oy kullanacağını belirterek, bundan

sonraki gelişmeleri takip edeceğini söyledi. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise, Abdullah Gül'le yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Gül'e oylamaya katılmayacağını açıkça söylediğini ifade eden Genç, oylamaya AK Parti'nin adayının, Başbakan Erdoğan'ın iki dudağının arasında belirlendiği için katılmayacağını ifade etti.

DTP Milletvekili Sırrı Sakık ise, Cumhurbaşkanı'nın tüm kesimleri kucaklaması gerektiğini belirterek, DTP'nin özgürlüklerden yana olduğunu söyledi. Sakık, boş oy kullanma konusunda grup kararı almadıklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber