Kirayı karşılayamayan üniversiteliler ilanla ev arkadaşı arıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2007 13:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversite bulunan şehirlerde kiralık daireler, 'öğrenciye' ve 'aileye' olarak ikiye ayrılıyor. Konut sıkıntısını fırsat bilen ev sahipleri, evde kalan öğrencilerin sayısına göre kirayı hesaplıyor. Bu uygulama ev kiralarının her geçen yıl yüzde 30-40 oranında artmasına neden oluyor. Bu yüzden üniversite öğrencileri ev arkadaşı bulup kirayı bölebilmek için çeşitli yöntemlere başvuruyor.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İşletme ve İktisat Bölümü son sınıf öğrencisi Zeki Toraman (29), 520 YTL ev kirası veriyor. Yaklaşık 3 yıldır Afyonkarahisar'da öğrenci olan Toraman, şehrin işlek yerlerine, 'Erkek öğrenci evine, ev arkadaşı aranıyor' şeklinde ilan yapıştırıp altına da adresi ve telefonlarını yazmış. Evin adresini ve telefonlarını yazarak risk aldığını belirten Toraman, "Ekonomik şartlardan dolayı eve arkadaş bulmak zorundayım. Sadece ben değil bu diğer öğrenciler için de geçerli. Afyonkarahisar'a geldiğimden beri aynı evde 4 öğrenci kalıyoruz. Her yıl, mezun olan ya da evden arkadaşların yerini bu şekilde dolduruyoruz. Öğrencinin içinde bulunduğu ekonomik şartlar, hiç tanımadığınız birini eve almak zorunda bırakıyor." diye konuştu.

Hiç tanımamalarına rağmen bu zamana kadar ilanla eve aldıkları öğrencilerle herhangi bir sorun yaşamadıklarını dile getiren Toraman, "Zaten onların da benim gibi eve ihtiyacı olduğu için ilana bakıp geliyor. Riske rağmen tamamen karşılıklı güven meselesi." şeklinde konuştu.

Öğrenciye verilen konutların kiralarında en az 100 YTL artış yapıldığını doğrulayan Çatı Emlak sahibi Hüseyin Kuz, bunun tamamen ev sahibinin inisiyatifine kaldığına dikkat çekti. Afyonkarahisar'da konut kiralarının 200 ile 500 arasında (yakıt hariç) değiştiğine değinen Kuz, "Bazı ev sahipleri öğrencilere ev vermek istemiyor. Öğrenci, yıl sonunda elektrik ve suyu yatırmadan gidebiliyor. Bazılarının böyle yapması öğrenciye bakış açısını değiştiriyor." dedi. Kuz, öğrenciler olmadığı zaman evlerin boş kalacağının göz ardı edilmemesini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber