Kanunlarımıza göre, vatandaşlıktan çıkarılma halleri

Haber Giriş : 23 Ağustos 2007 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın gazeteci yazar Bekir Çoşkun'a yönelik "Abdullah Gül benim Cumhurbaşkanım olamaz diyenler, vatandaşlıktan çıksın" şeklindeki yorumu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının hangi hallerde kaybedildiği yada vatandaşlıktan çıkarılma gerekçelerini gündeme getirdi. İçişleri Bakanlığı'na bağlı görev yapan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, bir vatandaşın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkması için yazılı talepte bulunması gerekiyor. Bu tamep ilgili yasa ve mevzuatlara göre değerlendirilip karara bağlanıyor. Bu durumda Gazeteci-Yazar Bekir Çoşkun'un yazılı talebi olmadığı takdirde, vatandaşlıktan çıkma ihtimali bulunmuyor.

Edinilen bilgiye göre. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı'nı üç durumda "kanun yolu, Seçme Hakkı ve yetkili makamın kararı ile vatandaşlığın kaybedilmesi gerçekleşebiliyor.

-KANUN YOLU İLE-

İlgili mevzuata göre, yabancı bir kişiyle evlenen Türk vatandaşı kadın, kocanın tabii olduğu ülkenin vatandaşlığını kazanıyorsa, evlendiği süreçte kocasının vatandaşlığına geçeceğini yazılı olarak beyan etmesi halinde o ülke vatandaşlığını aldığı andan itibaren Türk vatandaşlığını kaybediyor.

-SEÇME HAKKI İLE-

Çocuklar için, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı anneden doğduktan sonradan annenin yabancı eşle evlenmesi, yabancı babanın veya annenin evlatlığına geçme, gibi durumlarda reşit olduktan sonra iki yıl içinde " Türk vatandaşlığından ayrılabiliyorlar.

-YETKİLİ MAKAM KARARI İLE-

Yine ilgili mevzuata göre, yetkili makamın kararı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından ayrılabiliniyor. Bu da vatandaşlığından çıkma izni, Türk vatandaşlığından çıkarma ve Türk vatandaşlığının kaybettirilmesi şeklinde düzenleniyor.

Almanya, Avusturya, İsveç, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerin vatandaşlık kazanımında Türk vatandaşlığından çıkma şartı arandığı için vatandaşın talebiyle İçişleri Bakanlığı kararıyla koşullar uygun ise izin verilebiliniyor.

Yurt dışında bulunup da Türkiye Cumhuriyeti'nin iç ve dış güvenliği ile kanunun suç saydığı şekilde iktisadi veya mali güvenliği aleyhine faaliyette bulunan veya yurt içinde bu tür faaliyetlerde bulunup da her ne suretle olursa olsun yurt dışına çıkan ve hakkında kovuşturma yapılaması sonucunda 3 ay içinde ülkeye dönmesi istenirken gelmeyenlerin vatandaşlığı Bakanlar Kurulu 'nun kararı ile düşürülüyor.

Bu uygulamaya girenler bir daha vatandaşlığı alınmıyor ve mallarına Hazine tarafından el konuluyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının düşürüldüğü diğer bir durumda Türk makamlarına haber vermeksizin bir başka ülke vatandaşlığına tabii olunması. Yabancı bir devletin, Türkiye menfaalerine uymayan herhangi bir hizmette bulunup, hükümet tarafından bu işi bırakmaları istenmesine rağmen bırakmayanlar, Türkiye ile savaş halindeki bir ülkenin her türlü hizmetinde kendi isteğiyle hükümetin izni olmaksızın çalışanlar, yurt dışında bulunmasına rağmen askerlik görevine çağırılmasına rağmen 3 ay içinde teslim olmayanlar, yetkili makam tarafından vatandaşlığa alınmalarına rağmen 7 yıl Türkiye ile hiçbir bağlantıları olmayanlar, herhangi bir yolla başka bir ülke vatandaşlığını kazanıp kesintisiz olarak 7 yıl Türkiye dışında oturup, ülkesi ile ilgisi olmayanlar ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını muhafaza etmek istediği yönünde bir resmi temas kurmayanların Türk vatandaşlığı kaybedebiliyorlar.

Öte yandan daha önce Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınan yada çıkarılanlar Resmi Gazete'de yayınlanarak ilan ediliyordu. Ancak bu uygulama, vatandaşlığa alınanlar ve çıkarılanların güvenliği gerekçesiyle geçen yıllarda kaldırılarak, sadece çıkarılanlardan tebliğat niteliğini taşıyanlar ilan ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber