Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 82'inci yıl dönümü...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ağustos 2007 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- ŞAPKA VE KIYAFET İNKILABI'NIN 82. YIL DÖNÜMÜ

- ATATÜRK'ÜN KASTAMONU'YA GELİŞİ, ŞAPKA VE KIYAFET İNKILABI'NIN 82. YIL DÖNÜMÜ, DÜZENLENEN TÖRENLE KUTLANMAYA BAŞLANDI

- TÖREN SIRASINDA BİR ÖĞRENCİ SICAKTAN BAYILDI

- KASTAMONU VALİSİ MUSTAFA KARA:

- "ATATÜRK'ÜN BİZE BIRAKTIĞI EMANETLERİ EN İYİ ŞEKİLDE KORUYACAĞIZ"

SABRİ ÖZTÜRK

KASTAMONU (İHA) - Mustafa Kemal Atatürk'ün Kastamonu'ya gelerek gerçekleştirdiği Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 82'inci yıl dönümü, düzenlenen törenle kutlanmaya başlandı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişi ile Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 82'inci yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle başlayan etkinliklere Vali Mustafa Kara, Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Albay Zeki Es, İl Emniyet Müdürü Yusuf Albayrak, çok sayıda vatandaş ve ilköğretim okulu öğrencileri katıldı. Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtına Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı

çelenkleri konulurken, Kastamonu, Giresun, Edirne, Mersin ve Zonguldak halk oyunları ekiplerinin gösterileri ilgiyle izlendi. Tören sırasında aşırı sıcağa dayanamayan ilköğretim öğrencisi Buse Çağır (13), tören alanındaki ambulansa bindirilerek tedavi altına alındı. Sıcaktan etkilenen bazı öğrenciler ise Cumhuriyet Meydanı'ndaki süs havuzlarında yüzlerini yıkayarak serinlemeye çalıştı.

Kastamonu Müzesi önünde devam eden törende konuşan Vali Mustafa Kara, Atatürk'ün Kastamonu'ya gelerek Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nı yapmasının Kastamonulular için çok önemli olduğunu vurguladı. Kurtuluş Savaşı'na katılan askerlerin eşyalarının Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi'nde korunduğunu belirten Vali Kara, "Atatürk'ün, Kastamonu'ya gelerek Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nı yapmasından dolayı çok mutluyuz. Bizde Atatürk ve silah arkadaşlarının bize bıraktıkları emanetleri en iyi şekilde koruyacağız"

dedi.

Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu ise inkılabın, Cumhuriyet dönemi inkılaplarının en önemlilerinden birisi olduğunu söyledi. Atatürk'ün yaptığı inkılapla kılık kıyafetteki kargaşaya son verildiğini kaydeden Topçuoğlu, "Atatürk inkılapları sonsuza kadar devam edecek. İnkılaplara Türk milletinin sonsuza kadar sahip çıkacağına inanıyorum" diye konuştu.

Tören, Atatürk'ün Kastamonu Nutku ve Kastamonu'ya Veda Nutku'nun okunmasıyla son buldu. Etkinlikler 30 Ağustos'a kadar devam edecek.


- HARF İNKILABI'NIN 79. YILDÖNÜMÜ

- ATATÜRK'ÜN HARF İNKILABI'NI BAŞLATTIĞI GÜNÜN TANIĞI 89 YAŞINDAKİ MUSTAFA TOMBALAK:

- "ATATÜRK'ÜN TEKİRDAĞ'A GELİŞİ BİR MUCİZEYDİ"

- "HARF İNKILABI'NDAN SONRA BÜTÜN OKULLARIMIZ BU İŞE SARILDI"

(FOTOĞRAFLI)

ENGİN ÖZMEN

TEKİRDAĞ (İHA) - Mustafa Kemal Atatürk'ün Harf İnkılabı'nı başlatmasının 79. yıldönümü Tekirdağ'daki törenlerle kutlandı.

Harf İnkılabı'nın 79. yıldönümü kapsamında Tekirdağ'da çeşitli törenler düzenlendi. İlk tören 50. Yıl Harf İnkılabı Anıtı'nda gerçekleştirildi. Törende Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan ve Belediye Başkanı Ahmet Aygün anıta çelenk koydu. Burada konuşma yapan İl Kültür Müdürü Necmettin Kurt, Atatürk'ün yeni Türk harflerini tanıtıp öğretmek ve halkın bu konudaki düşüncelerini görmek amacıyla yurt gezilerine çıktığını ve ilk durağının da Tekirdağ olduğunu söyledi. Mustafa Kemal Atatürk'ün Tekirdağ'a geldiği

zaman 10 yaşındaki olduğunu söyleyen 89 yaşındaki Mustafa Tombalak o günkü yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Atatürk'ün Tekirdağ'a gelişi bir mucize oldu, kimse bilmiyordu. Demir iskeleden çıkarak belediyeye geldi. Mevlana Mustafa Sezer Efendi ile birlikte eczaneye geldi. Burada bir ayet okudu sonra da yazdırıp okuttu. Fakat bu okunamıyordu. Latin harfleri ile yazılınca 'bakın ne kadar kolay okunuyor. Biz bu Latin harfleri ile bu işi götüreceğiz' demişti. Hükümet konağına gittiği zaman bütün memurlar oradadır. Tahta oradadır. O da memurları imtihan ediyor. Hükümet memurlarını 'çalışın' diyerek tekrar ikaz

ediyor."

Atatürk'ün harf inkılabından sonra bütün okulların bu işe sarıldığını ifade eden Tombalak, "Gece okulları vardı. Annelerimiz, kardeşlerimiz hepsi onlara devam ettiler. Fakat defter alacak, kitap alacak para yok. Çok kısıtlı zamanlar. Tabii o zamanlar aydınlanma yok hep mum altında çalışıyorsun, gaz lambası altında çalışıyorsun. Sıkıntı içindesin. Hükümetin karşısında okuma-yazma bilmeyenler o zamanlar mühür alırlar. Asker mektupları vardı hazır. Okuma-yazma bilmiyor kimse" dedi.

O dönemde savaş kazanan bir kumandanı görmek için herkesin can attığını anlatan Tombalak, "O zamanın insanlarının kılık kıyafeti şimdikine hiç benzemez. Ancak memurların kıyafetleri güzeldir. Ama zaten kadınlar sokağa çıkmaz. Ama ona rağmen Atatürk'ü görmek için can atarlardı. Çünkü savaşı kazanmış bir kumandandı" şeklinde konuştu.

Atatürk ile bir anısını anlatan 89 yaşındaki Tombalak, "Ben Atatürk'ü ilk olarak talebeliğimde, İstanbul Florya'da gördüm. Sandalı batırıyorduk. Bize 'tutunmayın' dedi. Yüzerken tutup bırakıyoruz, sandalı sonunda batırdık. Bizim iki metre üzerimizden 'oh şimdi yaptığınızı beğendiniz mi?' dedi. Sonra da selam verdi, gitti" dedi.

Atatürk'ü görmüş olduğu için çok şanslı olduğunu kaydeden Mustafa Tombalak, Atatürk'e ithafen de bir şiir okudu.

Tekirdağ Valiliği önündeki Harf İnkılabı'nı simgeleyen rölyef açılışında konuşan Vali Aydın Nezih Doğan ise, "Anladık ki çocuklarımız sembollerle düşünüyor. Doğru sembolleri hazırladığımızda çocuklarımız tarihimizi çok daha iyi tanıyacaklar. Tekirdağ 23 Ağustos 1928 tarihinde buna tanıklık etmiştir. Bunun burada yaşayan insanlar tarafından bilinmesi özel bir öneme haizdir. Bunu sağlamanın yolu da tarihi bir yerde bu rölyef çalışmasının yapılmasıydı. Rölyefin yaptırılması sırasında da bu konuda en usta

kişilerin seçilmesine gayret edildi. Bundan sonraki dönemde özellikle eğitimci arkadaşlarımıza Harf İnkılabı'nın anlatılması konusunda Tekirdağ'ın vurgusunun çok daha iyi yapılmasını rica ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Tekirdağ Valiliği önündeki harf inkılabını simgeleyen rölyefin açılışını Vali Aydın Nezih Doğan, Belediye Başkanı Ahmet Aygün ve Jandarma Alay Komutanı J.Alb. Murat Öztürk ile birlikte yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber