16 yıllık öğretmenlere "başöğretmenlik" şansı

Haber Giriş : 29 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzman öğretmenlik sınavına, mesleğinde en az sekiz yıl çalışan öğretmenler başvurabilecek. Başöğretmenler, uzman öğretmenlikte en az altı yıl çalışanlar arasından seçilecek.

Uzman öğretmenler ile başöğretmenlerin seçiminde aranacak şartlar belli oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmeliğe göre, uzman öğretmen olmak isteyen öğretmenlerin 8 yıl çalışması gerekecek. Uzman öğretmenlikte en az 6 yıl çalışanlar ise başöğretmenlik sınavına girmeye hak kazanacak. Kariyer sistemine yumuşak geçişi sağlamak amacıyla, meslekte 16 yılını dolduran öğretmenlere bir defaya mahsus başöğretmenlik yolu açılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, 600 bine yakın öğretmenin merakla beklediği Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamaklarında Yükselme yönetmeliği üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Öğretmen Yetiştirme ve Eğitim Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı yönetmelik taslağı, bakanlık birimlerinin görüşüne sunuldu. Taslak daha sonra ilgili sendika ve sivil toplum örgütlerine gönderilerek tartışmaya açılacak.

Kariyer basamakları arasındaki geçişlerde kıdem ve hizmet içi eğitim şartları belirleyici rol oynayacak. Uzman öğretmenlik sınavına, öğretmenlikte en az 8 yıl hizmeti olanlar başvurabilecek. Yüksek lisans eğitimi alanlar ile yabancı dil bilenler için ise bu bekleme süresi kısalacak. Tezli yüksek lisans yapan veya Kamu Personeli Dil Sınavı'ndan (KPDS) en az C düzeyinde belge alan öğretmenlerin 7 yıllık çalışması yeterli olacak. Doktoralı öğretmenler de sadece 5 yıl bekleyecek.

Uzman öğretmenlikte 6 yılını dolduranlar, başöğretmenlik sınavına başvurmaya hak kazanacak. Branşı dışında tezli yüksek lisansı olan ya da KPDS'den C alan uzman öğretmenlere 5 yıllık, branşı dışında doktora yapanlara da 3 yıllık hizmet yetecek.

Bu yıl geçiş yumuşak olacak

Yönetmeliğe konulan geçici maddeler ile kariyer sistemine yumuşak geçiş sağlanıyor. Bakanlık, yalnızca bu seneye mahsus olmak üzere başöğretmenliğe geçiş şartlarını kolaylaştırdı. Buna göre meslekte 16 yıllık hizmeti olan öğretmenler, uzman öğretmenlik kademesinde sadece 1 yıl çalışarak başöğretmenlik sınavına girebilecekler. 8 yıl çalışarak uzman öğretmen olanların maaşı 70 milyon lira artacak. 14 yıllık hizmet sonucunda başöğretmenlik kademesine ulaşanların kazancı ise 140 milyon lira olacak. Bakanlık, kariyer sistemiyle öğretmenlerin motivasyonunu artırmayı, öğrenim kalitesini yükseltmeyi, mesleğe dinamizm getirmeyi hedefliyor. Yeni düzenlemenin öğretmenleri daha çok okumaya ve araştırmaya yöneltmesi bekleniyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber