Anayasa Mahkemesi'nin 8 üyesini Meclis seçecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Ağustos 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Anayasa'da Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay üyelerinden oluşması öngörülen Yüce Divan, yargılanmalarına dair yasa bulunmayan TBMM Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını da yargılayabilecek.

BİLAL ÇETİN ANKARA

Prof.Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki öğretim üyeleri tarafından hazırlanan 'Sivil Anayasa Paketi'nde Yüce Divan'la ilgili önemli düzenlemeler yapıldı. Halen Anayasa Mahkemesi üyeleri tarafından oluşturulan Yüce Divan, hazırlanan pakete göre Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay Genel Kurulu üyeleri arasında seçilecek 10 kişiden oluşacak. Sözkonusu iki yüksek mahkemeden seçilecek 5'er üyeden oluşacak Yüce Divan'ın başkanlığını da Yargıtay Başkanı yapacak. Hukukçu olmayan üyelerin de bulunduğu Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapması tartışmalara neden oluyordu.

KARARLARA TEMYİZ YOLU AÇIK

Yeni paketteki diğer önemli nokta ise Yüce Divan kararlarına temyiz yolunun açılması. Yürürlükteki Anayasa'ya göre Yüce Divan'ın verdiği kararlar 'kesin' ancak, yeni Anayasa Paketi'nde temyiz imkanı getiriliyor. Yüce Divan kararlarının temyiz incelemesini ise Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay Genel Kurulu'nun geriye kalan diğer üyelerinden oluşturulacak heyet yapacak. Temyiz heyetinin başkanlığını ise Anayasa Mahkemesi Başkanı yapacak.

YASADAKİ BOŞLUK GİDERİLİYOR

Sivil Anayasa paketinde yargılanmalarına dair yasa bulunmayan Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile TBMM Başkanı'nın da Yüce Divan'da yargılanabilmesine yönelik düzenlemeye yer veriliyor. Böylece TBMM Başkanı ve Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları da Cumhurbaşkanı ve Başbakan gibi Yüce Divan'da yargılanacak. Halen kuvvet komutanlarının Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılanmasına rağmen Genelkurmay Başkanı'nın hangi mahkemede yargılanacağına ilişkin düzenleme bulunmuyordu. TBMM Başkanları ise, göreviyle ilgili bir suçtan ancak, dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanabiliyor.

ANAYASA MAHKEMESİ 17 ÜYELİ

Hazırlanan Anayasa paketinde, Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının da arttırılması öngörülüyor. Anayasa Mahkemesi 17 üyeli hale getirilecek. Anayasa Mahkemesi'nin 8 üyesini Meclis seçecek. Geri kalan 9 üyenin 4'ü Yargıtay, 4'ü Danıştay, 1'i ise Sayıştay üyeleri arasında seçilecek. Anayasa Mahkemesi'nde asker üye yer almayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber