Köşk'teki devir töreninde, İnönü-Bayar modeli

Haber Giriş : 27 Ağustos 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün seçilmesi durumunda Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in isteğiyle devir teslim töreni yapılmayacak. Atatürk'ün ölümünün ardından Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü de kendisinden sonra gelen Cumhurbaşkanı Celal Bayar'a görevi tören yapmadan devretmişti.

Türkiye'nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü üzerine İsmet İnönü 11 Kasım 1938'de Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu. 22 Mayıs 1950 tarihine kadar Cumhurbaşkanı olarak kalan İsmet İnönü, Demokrat Parti'nin seçim zaferinin ardından görevini Celal Bayar'a bıraktı. Türkiye'nin ilk sivil Cumhurbaşkanı olan Celal Bayar aynı zamanda görevi bir önceki Cumhurbaşkanı'ndan devralabilen ilk isim oldu Ancak İnönü ile Bayar arasında tören düzenlenmedi.

Cumhurbaşkanı seçiminin krizlere neden olması, bazı cumhurbaşkanlarının görevdeyken yaşamını yitirmesi, bazı cumhurbaşkanlarının da askeri darbeyle göreve gelmesi nedeniyle uzun süre cumhurbaşkanları arasına devir-teslim töreni yapılamadı.

-İLK TÖREN EVREN İLE ÖZAL ARASINDA-

Çankaya Köşkü'nde ilk tören 7 Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile 8 Cumhurbaşkanı Turgut Özal arasında yaşandı. Evren, 9 Kasım 1989'da görevini Turgut Özal'a sade bir törenle devretti. Böylece Özal, Cumhuriyet tarihinde görevi törenle devralan ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Görevi törenle devralan Turgut Özal, 17 Nisan 1983 yaşamını kaybetti. Özal'ın ölümünün ardından Süleyman Demirel TBMM tarafından 9 Cumhurbaşkanı olarak Çankaya'ya çıktı. 16 Mayıs 1993'te Çankaya'ya çıkan Demirel görevini, 16 Mayıs 2000 tarihinde Ahmet Necdet Sezer'e törenle devretti. Sezer'le Demirel arasındaki yapılan tören ikinci devir teslim töreni oldu.

Törenle görevi devralan Cumhurbaşkanı Sezer, görevi törensiz bir şekilde devredecek. Böylece Sezer ve Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Abdullah Gül arasında İnönü-Bayar arasındaki durumun bir benzeri yaşanmış olacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber