Cumhurbaşkanı seçiminin 3. turu yarın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2007 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Cumhurbaşkanı seçiminin 3. turu yarın yapılacak. Bu turda, üye tamsayısının salt çoğunluğunun (276) oyunu alan aday, Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçilecek.

TBMM Genel Kurulu, yarın saat 15.00'de Meclis Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplanacak. Toptan'ın, toplantı yeter sayısını belirlemek üzere yapacağı yoklamanın ardından, cumhurbaşkanı seçiminin 3. tur oylamasına geçilecek.

Gizli oylamada, milletvekilleri, illerine göre adları okunduktan sonra, salondaki kabinlerde oy kullanacak.

Cumhurbaşkanı seçiminde, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu ve DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli yarışacak.

Genel Kurulda 20 Ağustos Pazartesi günü yapılan ilk tur oylamada; AK Parti'li Gül 341, MHP'li Çakmakoğlu 70, DSP'li İçli 13 oy alırken, ikinci turda da Gül'e 337, Çakmakoğlu'na 71, İçli'ye ise 14 oy çıkmıştı.

3. turda, üye tamsayısının salt çoğunluğunun (276) sağlanması gerekiyor. Bu oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde, üçüncü oylamada en çok oy almış olan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Bu oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak.

Yarın yapılacak 3. turda 11. Cumhurbaşkanı seçilmesi beklenen Abdullah Gül'ün andiçme töreniyle ilgili hazırlıklar da tamamlandı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3. turunun tamamlanmasının ardından, birleşime saat 18.00'e kadar ara verilecek. TBMM'ye saat 17.45'te Cumhurbaşkanlığı Başyaveri eşliğinde Çankaya Kapısından giriş yapacak olan Gül, "en yaşlı başkanvekili" olan Eyüp Cenap Gülpınar tarafından askeri törenle karşılanacak. Gül'ü, Meclis şeref kapısından girişinde de TBMM Başkanı Köksal Toptan karşılayacak.

Gül, daha sonra Genel Kurulun dinlenme odasına geçecek; Toptan'ın Başkanlık Divanındaki yerini alarak birleşimi açmasından sonra da Genel Kurul Salonuna girecek. TBMM Genel Kuruluna girişinde salonda bulunanlar tarafından ayakta karşılanacak olan Gül, andiçmek üzere doğrudan kürsüye gelecek.

Gül'ün andiçmesi sırasında, TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar, sağ tarafında ayakta bekleyecek. Andiçme sona erdikten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının çalacağı İstiklal Marşı okunacak ve TBMM'ye Cumhurbaşkanlığı Forsu çekilecek, bu arada top atışı yapılacak. Gül, İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra, Genel Kurulda kısa bir teşekkür konuşması yapacak.

Abdullah Gül, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gibi frak yerine, koyu renk takım elbise giyecek.

TBMM'de yemin törenini izleyeceklere davetiyeler de gönderildi. Davetliler, törenden 15 dakika önce yerlerini alacak ve kapı kapatılacak.

Davetliler dışında hiç kimsenin alınmayacağı törenden sonra Genel Kurul, alınan karar gereğince başka hiçbir konuyu görüşmeyecek.

Gül, daha sonra Eyüp Cenap Gülpınar eşliğinde TBMM Genel Kurulundan ayrılacak.

Bu arada, Gül'ün TBMM'ye gelişinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunmayan makam arabasına, andiçme töreninden sonra fors takılacak. Askeri törenle Meclisten ayrılacak olan Gül, Anıtkabir'e gidecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber