Yerel yönetim reformu cılız kaldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2007 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerel yönetim reformu cılız kaldı

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, ''Kamu yönetimi reformu, bazı endişeler veya dünyadaki gelişmeleri olumsuz yorumlamak nedeniyle birtakım kişilerin karşı duruşuyla cılız bir şekilde hayata geçirilmiştir'' dedi.

Akdeniz Belediyeler Birliği ve Konrad Adenauer Vakfı iş birliğinde düzenlenen ''Türkiye'de Yerel Yönetimler Reform Süreci'' konulu konferans Antalya'da başladı. Konferansın açılışında konuşan Şarbak, Hükümetin en önemli iki programının, demokrasinin güçlendirilmesi ve ekonomik kalkınma olduğunu söyledi.

Dünyadaki en müreffeh ülkelerin demokratik ülkeler olduğunu vurgulayan Şarbak, demokrasi için yerel yönetimlerin de güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sorunların, en iyi, yerinden tespit edilebileceğini belirten Şarbak, önceki yıllarda henüz kanalizasyon ve içme suyu şebekeleri olmayan yerlere havaalanı yatırımları yapıldığını, bu yatırımların da atıl kaldığını anlattı.

Zekeriya Şarbak, yerel sorunlara Ankara'dan çözüm aranamayacağını belirterek, ''Ankara'dan yönetimde mesele, ihtiyaç değil, ihale açmaktır. İhale açılmış, para harcanmış ama hizmete dönüştürülememiştir'' diye konuştu.

Ulusal politikacıların savunma, adalet, güvenlik ve eğitim gibi temel kamu görevleriyle ilgilenmesi gerektiğini dile getiren Şarbak, yerel rutin sorunlar nedeniyle bu hizmetlerde sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Yerinden hizmetin belediyelerin denetimini kolaylaştıracağını ifade eden Şarbak, sorunların yerinde çözümüyle yolsuzluğun azalacağını savundu. Şarbak, buna karşın belediye meclislerinin henüz arzu edilen seviyede belediyeleri denetlemediğinden yakındı.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şarbak, ''Kamu yönetimi reformu bazı endişeler veya dünyadaki gelişmeleri olumsuz yorumlamak nedeniyle birtakım kişilerin karşı duruşuyla cılız bir şekilde hayata geçirilmiştir'' dedi.

Kamu yönetimi reformunun bir parçası olarak yerel yönetim reformunun da gerçekleştirildiğini dile getiren Şarbak, bunun için belediye başkanlarının pek bir çaba göstermediklerini, reformun Hükümetin lütfu olarak hayata geçirildiğini kaydetti.

Belediye başkanlarının işin yetki kısmıyla ilgilendiklerine dikkati çeken Şarbak, ''Ama her yetkinin sorumluluğu vardır'' diye konuştu.

DİĞER KONUŞMALAR-

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de Türkiye'de mahalli idareler ve yerel yönetimleri düzenleyen yasaların 1913, 1924 ve 1939 yıllarında çıkarıldıklarını söyledi.

Yasaların o zamanların ihtiyaçlarına göre çıkartıldığını belirten Yüksel, ''Artık Türk insanı, 70 milyonun Ankara'dan yönetilmesinin mümkün olamayacağını bilmektedir'' dedi.

Yüksel, tüm belediye başkanlarından iklim değişikliklerini yakından takip etmelerini isteyerek, bu nedenle dünyada göç hareketleri yaşanacağını kaydetti.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsmail Erten de yerel yönetim reformunun temel toplumsal ilişkileri yeniden düzenlediğini bildirdi. Erten, reformun amacının yöre halklarının ihtiyaçlarını en etkin şekilde karşılamak olduğunu ifade etti.

Konrad Adenauer Vakfı Türkiye Temsilcisi Jan Senkyr'nin de katıldığı, yarın sona erecek konferansa, belediye başkanlarının ilgi göstermediği gözlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber