Sendikalar, memur zammında anlaşmayı, yeni Bakanın sağlabileceğini düşünüyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 31 Ağustos 2007 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Maaş zammında uzlaşmayı yeni bakan sağlar'

Yaklaşık 2 milyon memuru ilgilendiren toplu görüşmeler, önceki gün anlaşmazlıkla sonuçlandı. 15 gündür süren pazarlıkta birçok konuda mutabakat sağlanırken taban maaşlara yapılacak artışta uzlaşmaya varılamadı.

Hükümetle sendikaların pazarlığı yıllık toplam 10 YTL farka takıldı. Görüşmelerin kopması nedeniyle bundan sonraki süreçte Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Edinilen bilgiye göre Türkiye Kamu-Sen pazartesi günü Uzlaştırma Kurulu'na başvuracak. Yasa gereği kurulun 5 gün içinde kararını vermesi gerekiyor. Ancak kurul kararının hükümet açısından bağlayıcı yönü yok. Kararın ardından sendikalarla hükümet yeniden bir araya gelecek. Sendikalar, 60. hükümette toplu görüşmelerden sorumlu Devlet Bakanlığı'na getirilen Murat Başesgioğlu'nun anlaşmayı sağlayacağını düşünüyor. Başesgioğlu'nun hem işçi sendikalarıyla yürütülen toplu görüşmelerden anlaşmayla ayrılmış olması hem de Türk Hava Yolları'nda (THY) greve doğru giden anlaşmazlığı çözmesi, sendikaların umudunu artırdı.

Önceki gün 14 saat süren süren pazarlıktan sonra bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, toplu görüşmelerde anlaşma sağlanmasına çok yaklaşıldığını, ancak uzlaşmanın gerçekleşemediğini belirtti. Akyıldız, Uzlaştırma Kurulu'nun devreye girmesiyle 5 YTL'lik farkın kamu çalışanlarına verileceğini ve bu şekilde uzlaşmaya varılmış olacağını savundu. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise kamuda ücret adaletini ön plana koyduklarını belirterek, hükümetin taleplerine olumsuz cevap verdiğini kaydetti. Bunun üzerine Uzlaşma Kurulu'na gitme kararı aldıklarını belirten Aksu, buradan yeni bir anlaşma çıkmasını beklediklerini söyledi. Öte yandan toplu görüşmelere hükümet adına katılan Mehmet Ali Şahin, görüşmeler sürerken adalet bakanı olduğunu öğrendi. Bunun üzerine görüşmelere ara verip Adalet Bakanlığı'na geçerek yeni görevini devraldı. Daha sonra da Bakanlar Kurulu'na geçildi. Bakanlar Kurulu'nun ardından Adalet Bakanı Şahin'le bundan sonra toplu görüşmelerden sorumlu olacak Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu toplu görüşmeleri birlikte devam ettirdi.

Hükümetin son teklifine göre en düşük memur maaşına yüzde 14 zam yapılacak. En yüksek memur maaşındaki artış oranı ise yüzde 7 olacak. Böylece en düşük memur maaşı, 101 YTL'lik artışla 735 yeni liradan 836 YTL'ye çıkacak. Zammın bütçeye maliyeti ise 3 milyar YTL. Sendikaların önerisinde ise en düşük memur maaşının 111 yeni lira artırılması talep ediliyor.

Hükümetin teklifi

Maaşlara yüzde 2+2 olmak üzere yıllık toplam yüzde 4 zam

Taban maaşın 15+15 YTL olmak üzere 30 yeni lira artırılması

Ek ödeme almayanlara 20+20 yeni lira denge tazminatı

Sendika ödeneğinin 5 YTL'den 10 yeni liraya çıkarılması

Sendikaların talebi

Maaşlara yüzde 2+2 olmak üzere yıllık toplam yüzde 4 zam

Taban maaşın 20+20 YTL olmak üzere 30 yeni lira artırılması

Ek ödeme almayanlara 20+20 yeni lira denge tazminatı

Sendika ödeneğinin 5 YTL'den 10 YTL'ye çıkarılması

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber