Kredi kartları bela oldu

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 01 Eylül 2007 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalar, insanın kanını emen yüksek faizlerden taviz vermiyor, kredi kartı batağı yuvaları dağıtıyor

TÜKETİCİLER Birliği yöneticileri ?Son dönemdeki adaletsizlik bankaları şımarttı? dedi. Yüzde 106'ya varan faizlerle bunalımlar doğuyor, yuvalar yıkılıyor.

İŞSİZLİK, açlık sınırındaki geçimde karta sığınan ve faiz işkencesiyle kıvranan halkın şikayetini dinlemeyen bankalar soyguna ?Devam' diyor.

Vatandaş kartta hakkını aramıyor

BANKALARIN kredi kartı sahibi vatandaş için kurduğu tezgah, son yıllarda neden olduğu örnek vakalarla su yüzüne çıktı. Bankaların soyduğu vatandaş, acaba hakkını arıyor mu? Bu soruyu tüketicinin ilk şikayet yeri olan Tüketici Birliği ve derneklerine sorduk. Ortaya trajikomik veriler çıktı. En önemlisi de 31 milyon kredi kartı sahibinin ancak 200 bininin hakkını aramak için hukuksal yollara başvurması.

Kitlesel girişim

Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz: Tüketiciler Birliği olarak 2007'nin başında kredi kartı soygunuyla ilgili kitlesel bir girişim başlattık. Bankalar son dönemde adaletsizlik ortamında şımarıyor ve tüketici mahkemesi kararlarını hiçe sayıyorlar. Tüketici Rekabet Kurulu Genel Başkanı Özcan Pektaş'ın ricasıyla bu yılın başında 2 genelge yayınlandı. Bankaların aldığı ücret yasaldır şeklinde. Pektaş hakkında suç duyurusunda bulunduk. Geçen gün bir öğretmen başvurdu. İntihar edeceğini söyledi. 4 kredi kartı vardı. Ayda 2 bin YTL faiz ödüyordu. ?Her ay akrabaların başına bela oluyoruz? dedi. Eşinin kredi kartından kendisine transfer yapıyordu. İş motivasyonunu kaybetmişti. Akıbetini bilmiyorum.

Tüketiciler Birliği'nin tüketiciye kredi kartı kullanımı ile ilgili tavsiyeleri de şöyle:

Düşük faizli 4 banka var. Bu bankalardan kredi kartı sahibi olsunlar

Asgari ödeme tuzağına düşmesinler (Ayda 100 YTL, 6 yılda ancak geri ödenebiliyor)

Ayağına yorganına göre uzatsınlar. Yorgan yoksa uzatmasınlar

En yüksek faiz Türkiye'de

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Avukat Ali Er:Tüketici mahkemeleri, bankaların haksız olduğunu ve tüketiciyi soyduğuyla ilgili birçok kez kararlar aldı. Ancak bankalar uslanmadı. Hala yüksek faize ve yıllık ücrete devam ediyorlar. Biz bununla ilgili 21-22 Haziran tarihlerinde kredi kartı boykotu yaptık. Bundaki amacımız, hukuksuzluğu ortadan kaldırmaktı. Yıllık ücret, hiçbir şekilde yasal değildir. Tüketicilerden bankalara geçen paralar aslında tüketicinin hakkıdır. Biz 1,5 yıldan bu yana bu konuyla ilgili büyük uğraş veriyoruz. Hakkını arayan vatandaş kazanıyor. Şunu da hatırlatmakta yarar var; dünyada en yüksek kredi kartı faizi oranı Türkiye'de var.

Bankaların insafına kaldı

Tüketiciler Birliği Avukatı Ahmet Güler: Başvuru merkezimize her gün sms, telefon, web ve vatandaşın doğrudan başvurusuyla kredi kartı şikayeti yağıyor. Bu rakamın günde ortalama 150 olduğunu söyleyebilirim. Ben web sitesindeki şikayetlere cevap gönderiyorum. Bu da günde 30'u buluyor. Bazı günlerde daha da artıyor. Birkaç yıl öncesine kadar yasal düzenlemeler vardı ve sistem iyi işliyordu. Şimdi bu durum ortadan kayboldu. Yıllık ücretler bankaların insiyatifine kaldı.

Veriler kredi kartı acısını destekliyor

31 milyon kredi kartı sahibinden sadece 200 bini bankalardan hakkını aradı.

Temmuz ayında 774 şikayette bulunuldu. Bunlardan 352'si bankalardan şikayetçi.

2006'nın başına kadar 85 kişi kredi kartı borcu yüzünden intihar etti. Tüketiciler birliği, şikayetlerden bu yılki intihar oranında azalış olmadığını vurguluyor.

Kredi kartı sahiplerinin en az 8 milyonu çeşitli güçlüklerle karşılaşmış ve sıkıntılı.

Her kredi kartından alınan 30 YTL'lik yıllık ücret, bankanın kasasına 5 bin YTL'nin girmesine neden oluyor.

Tüketici derneklerine günde en az 150 kredi kartıyla ilgili şikayet geliyor. Bazen bu oranlarda artış oluyor.

Son yıllarda boşanma nedenlerinin en önemli nedenlerinden biri kredi kartı borcu. Eşler haciz korkusuyla anlaşmalı boşanıyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber