Batı kavruluyor; Doğu'da yağmur rekoru

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2007 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin özellikle batı ve güneyinde kuraklık yaşanırken Doğu Anadolu Bölgesi'nde yağış miktarı geçen yıllara oranla iki kat arttı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Erzurum, Kars ve Ardahan ile çevresindeki bölgelerde yazın yağan yağış miktarının geçen yılların yağış ortalamalarına oranla yaklaşık 2 kat arttığı belirtildi.

Bu yılın ilkbahar ve yaz aylarında Türkiye'nin kuzey doğu kesimlerinde yağış artışı yaşandığını anlatan yetkililer şunları kaydettiler:

''50 yılın yaz yağışı ortalamasına göre Erzurum'da haziran ayı yağış ortalaması metrekareye 38.4 kilogramdır. Ancak bu yıl haziranda metrekareye 61,8 kilogram yağış düştü. Temmuz ayı ortalaması 23,2 kilogram iken 41,3 kilogram oldu. Erzurum'da ağustos ayı ortalaması 13,2 iken bu yıl ağustosta yağış miktarı yaklaşık 4 kat artarak 53,4 kilogram oldu.''

Yağış miktarının artmasına bölgenin coğrafi konumu nedeniyle oluşan yağışların neden olduğunu ifade eden yetkililer, şunları söylediler:

''Türkiye'de coğrafi konumdan dolayı iki tür yağış oluşumu meydana gelir. Birincisi cephesel yağışlarıdır. Büyük hava kütleleri nemli havayı bölgemize getirerek yağışa neden oluyor. İkincisi ise orografik konvektif yükselme yağışları denilen yağış oluşum sistemidir. Cephesel oluşumlu yağışlar genellikle ülkemizi sonbahar ve kış aylarında etkilemektedir. Yükselme yağışları ise genellikle yazın etkisini gösterir. Yükselme yağışlarının en çok görüldüğü bölgelerin başında Doğu Anadolu Bölgesi gelmektedir.''

Karadeniz üzerinden sarkan nemli havanın Erzurum'un da içinde bulunduğu Kuzey Doğu Anadolu da etkisini gösterdiğini kaydeden yetkililer, ''Konvektif yağışların oluşması nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi diğer bölgelere oranla daha fazla yağış aldı. Bu tür yağış artışları daha önce de bazı yıllarda yaşanmıştır'' dediler.

Öte yandan Kars'taki yağış miktarının da geçen yıla oranla arttığı ifade edildi. Kars'ta geçen yıl Ağustosta metrekaraye 17,3 kilogram olan yağış miktarının 3 kat artarak 54 kilograma çıktığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber