Darphane gibi kamu vakfı

Haber Giriş : 01 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu vakıf ve derneklerinin vatandaşlardan zorla bağış toplamalarına son verilmesine rağmen Merkez Bankası bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma Vakfı personelden ve bankadan aldığı katkı payı ile tam bir ?Darphane' haline geldi. 3.5 katrilyon liralık bir mal varlığı bulunan vakıf aracılığı ile personele 4 milyar liraya yakın emekli maaşı ödeniyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Sıvacı, Kamu vakıf ve derneklerini araştıran Meclis Komisyonuna verdiği bilgide başta Merkez Bankası Vakfı olmak üzere kamu kurumlarının bünyesinde kurulan vakıfların nasıl çalıştıklarını anlattı. Kamu kurumları bünyesinde kurulan vakıfların zamanla kuruluş amaçlarının dışına çıkarak istismar edilmeye başlandıklarını belirten Sıvacı, bu tür durumlarda yaptıkları suç duyurularının da genellikle sonuçsuz kaldığını hatırlattı.

İnceleme devam ediyor
Merkez Bankası bünyesinde kurulan vakfa kaynak aktarımı tespit etmelerine rağmen açılan davanın kaybedildiğini hatırlatan Ahmet Sıvacı, vakfın bugün itibarıyla 3.5 katrilyon liralık mal varlığı bulunduğunu açıkladı. Sıvacı, ?Merkez Bankası'nın katkı paylarının değerlendirilmesiyle şişirilmiş bir paradır bu. Şu anda yine bir inceleme var ama, bizim elimde bir şey yok, yani bir şey yapamıyoruz. Ayrıca ortada mahkeme ilamı da olunca bir şey yapamıyoruz? dedi. Sıvacı, Merkez Bankası çalışanlarının emekliliklerinde de vakıf aracılığı ile ayrıca emekli maaşı aldıklarını belirterek, ?Emekli personel, Emekli Sandığı'ndan 1-1.5 milyar lira emekli maaşı alırken, vakıftan da 3.5-4 milyar lira maaş alınıyor. Buna bir çare bulmak lazım. Bunlar aslında vakıf değil, personel vakıfları. Bu personel vakıflarını kamu kuruluşları bünyesinde kurmak yanlış? diye konuştu.

Personele kaynak
Vakıflar Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Yunus Zabun da, yaptıkları denetimlerde kamu kurumu bünyesinde kurulan vakıfların zamanla personele kaynak aktarma amacı ile çalıştıklarını söyledi. Zabun, ?Vakıflar, baştan sıraladıkları kamu kurumunu destekleme yönündeki ilgili hiçbir faaliyeti yerine getirmezken, bu amacı kullanarak aslında kendi personeline kaynak aktarıyor? dedi.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber