Meclis internete geçti; ama vekiller sitelerinden habersiz

Haber Giriş : 01 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği'ne uyum çalışmalarından Meclis de payını aldı. Bülent Arınç'ın başlattığı ?e-Meclis' projesi birçok yeniliği beraberinde getirdi.

Vatandaşların, Parlamento'yla ilgili tüm bilgilere sanal ortamdan ulaşmasına imkan sağlandı. Yasama faaliyetlerindeki hız ve kalitenin artırılması amacıyla milletvekillerine dizüstü bilgisayar dağıtıldı. Halkla daha iyi diyalog için de 550 vekil için ayrı ayrı internet siteleri hazırlandı. Ancak, hem AK Partili hem de CHP'lilerin büyük kısmı kendi sitelerine ilgi göstermedi, birçoğu bir kez dahi internete girmedi. Kabinedeki 22 bakana da kendi isimleriyle hazırlanan internet sitelerinden ulaşmak mümkün değil. Sanal aleme ilgi gösterenler ise daha çok şahsi özelliklerini öne çıkardı. AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan, sitesinde nohut ve kurufasulye sevgisini anlattı.

İnternet sitesi aktif olan az sayıdaki isimden biri Başbakan Tayyip Erdoğan. AK Parti lideri, ?www.tbmm.info/receptayyiperdogan' adresli sitede, kendi mesajlarının yanı sıra vatandaşların talep ve şikayetlerini de dinliyor. Erdoğan'ın sitedeki son mesajı, 11 Şubat 2004 tarihinde TBMM'de yaptığı grup konuşması. Bülent Arınç'ın sitesi ise sık sık güncelleniyor. Meclis Başkanı'nın günlük programlarına, seyahatlerine, ziyaretlerine ve mesajlarına buradan ulaşılabiliyor.

Ancak renkli kişiliklerini sanal ortama yansıtan milletvekilleri de var. AK Partili İbrahim Özdoğan (Erzurum), seçim bölgesinin sorunlarını, TBMM'de yaptığı çalışmaları ve kişisel tercihlerini sitesinde ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Seçmenin nabzını tutmak için anket de düzenleyen Özdoğan'ın, ?Sizce Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?' sorusunu yaklaşık 200 seçmen cevapladı. İşsizlik, en önemli sorun (yüzde 25) olarak Özdoğan'a iletildi. İbrahim Özdoğan, sitesine, Erzurum sayfası, hobiler ve siyasi bakış açıları gibi bölümler de ekledi. Türk halk müziğine ilgi duyduğunu belirten Özdoğan, İbrahim Tatlıses'e hayranlığını ?O bir halk filozofudur.? sözleriyle özetledi. Özdoğan, damak zevkine ise ayrı bir madde ayırdı. Kurufasulye, nohut ve İnegöl köfteyi sevdiğinin altını çizen Özdoğan, ?estetik değeri olan her yemeği' tattığını kaydetti.

Kişisel sitesini aktif tutan AK Partili Fikret Badazlı (Antalya) ise milletvekillerinin teknolojinin değerini bilmediğini söyledi. Sitelere ilgisizliği de buna bağlayan Badazlı, ?İnternet, teknolojinin getirdiği büyük bir nimet. Bunu en iyi şekilde kullanmak lazım. Bazıları yoğun olduklarını gerekçe gösteriyor; ama bununla alakası yok. Çünkü en yoğun kişilerden biri benim ve internete vakit ayırabiliyorum.? dedi.

Kendi yaptıklarını anlatmak ve vatandaşın taleplerini almak amacıyla sitesini sürekli güncellediğini ifade eden Badazlı, kendisine iletilen şikayet doğrultusunda çalışmalarını yürüttüğünü vurguladı. Zaman zaman ilginç mesajlar da aldığını dile getiren Badazlı, ?Adam biriyle kavga etmiş, (gel bizi barıştır) diyor. Başka biri çocuğuyla konuşup kötü arkadaşlarından uzaklaştırmamı istiyor. Ancak bu tür sorunlarla pek ilgilenemiyorum.? dedi.

Geceleri fazla uyumadığı için saatlerce sanal alemde kalabildiğini anlatan Fikret Badazlı, gündüzleri de Meclis Başkanlığı'nın dağıttığı dizüstü bilgiyasardan yararlandığını söyledi. Badazlı, teknolojiyi kullananlarla ilgi duymayanlar arasındaki farkı şöyle özetledi: ?Teknolojiden en iyi şekilde yararlananlar, sorunların üstesinden daha kolay geliyor. Çünkü her konuda malumat sahibi oluyor. İnternette, her istediğiniz var, dünyada neler olup bittiğini anında öğreniyorsunuz. Ufkunuz genişliyor. İster istemez orijinal fikirler edinebiliyoruz. Bilgisayarı kullanmayanların ise böyle bir şansı yok.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber