Bilirkişi kirliliğini önlemek için kanun tasarısı hazırlanıyor

Haber Giriş : 02 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, davaların yanlış yönlendirilmesi ve yargıda gecikmeye yol açması nedeniyle sık sık eleştiri konusu olan bilirkişilik konusuna el attı.

Yargıda bilirkişilik sisteminin işleyişinden kaynaklanan sorunların çözülmesi ve bu müessesenin kötüye kullanılmasının önlenmesi amacıyla bir komisyon oluşturularak kanun tasarısı hazırlanacak. Yargı organlarından, üniversitelerden, barolardan ve meslek odalarından temsilcilerin yer alacağı komisyon, öncelikle bilirkişi kirliliğine neden olan sorunları tespit ederek sistemin daha sağlıklı işlemesini sağlayacak yeni bir düzenleme yapacak.

Tasarıda ?kimlerin bilirkişilik yapabilecekleri, mahkemeler tarafından bilirkişi tespit ve tayininin nasıl gerçekleştirileceği, hangi konularda bilirkişiye başvurulacağı, bilirkişi raporlarının nasıl hazırlanacağı, görevini kötüye kullanan bilirkişiler hakkında ne tür yaptırımların uygulanacağı? gibi konulara ayrıntılı bir şekilde yer verilecek. Bu konuda yasal düzenleme bulunmadığı için bilirkişiliğin suiistimale son derece açık olduğuna dikkat çeken hukukçular, açılan davaların çelişkili bilirkişi raporları nedeniyle uzadığını ve suçluların cezalandırılamadığını vurguluyor. Özellikle 1999 yılında Gölcük ve Düzce'de meydana gelen depremlerin ardından açılan davalarla, başta bankaların içinin boşaltılması olmak üzere birçok yolsuzluk davasının bilirkişi raporları nedeniyle sonuçlanmadığı ya da sorumluların hesap vermekten kurtuldukları belirtiliyor. Bilirkişi sorununa Avrupa Birliği hukukçuları tarafından hazırlanan ?Türkiye'de Yargı Sisteminin İşleyişi? adlı raporda da dikkat çekiliyor.

Öte yandan Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Hakem ve Bilirkişi Odaları Birliği Kanun Tasarısı ise görüş alınması amacıyla ilgili kurumlara gönderildi. Bilirkişiliği avukatlık ve mühendislik gibi meslek standartlarına kavuşturan tasarıya göre bilirkişilik kurallarına uymayan ve dürüstlüğe uygun davranmayan kişiler uyarma, kınama, para cezası ve meslekten çıkarma gibi disiplin cezalarıyla cezalandırılabilecek. Bilirkişilikle ilgili bir düzenleme de yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) Tasarısı'nda yer alıyor. Meclis Adalet Komisyonu tarafından kabul edilen ve eylül ayında Genel Kurul'da görüşülmesi beklenen yeni TCK Tasarısı'yla bilirkişiliğin kötüye kullanılmasına hapis cezası getiriliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber