200 bin polise yetkileri anlatılacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Eylül 2007 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan köksal, polisin yetkisinin nerede başlayıp bittiğini eğitimde anlatacaklarını açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, 200 bin kişilik polis teşkilatını 'yetki' eğitimine alıyor. Son iki yılda artırılan yetkilerin ardından polisin kafasında oluşan soru işaretlerinin giderilmesi amacıyla sıkı bir eğitim uygulanacak.

Eğitimlerde polisin yetkisinin nerede başlayıp nerede son bulacağı anlatılacak. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal yıl sonuna kadar 96 bin polisin eğitimden geçirileceğini açıkladı.

Kanun uygulayıcı polisin yetkilerinde son dönemde köklü değişiklikler oldu. 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki değişiklikler ile polisin yetkisi önemli oranda sınırlandırıldı. Polisin arama, gözaltına alma ve ifade alma yetkileri de bir önceki düzenlemelere göre kısıtlandı. Polisin yetkisinin sınırlandırılmasının suç oranlarında büyük artış göstermesi üzerine, 2 Haziran 2007'de Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nda (PVSK) köklü değişiklikler yapıldı. İki yıl içinde kanun uygulayıcının yetkilerinde yapılan değişiklikler polisin de kafasının karışmasına sebep oldu. Emniyet mensuplarının yetkilerinin nerede başlayıp nerede son bulduğunu net olarak bilmemesi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü harekete geçti. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ın talimatı ile 200 bin kişilik teşkilatın 'yetki' eğitimine alınması kararlaştırıldı. Köksal yıl sonuna kadar 96 bin polisin eğitimlerden geçirileceğini açıkladı. 2008 yılında ise eğitimden geçirilmemiş polis kalmayacak. Emniyet böylelikle yetki aşımı ya da yetki kullanılmaması nedeniyle açılabilecek hukuki durumların da önüne geçmeyi planlıyor.

Polise PVSK eğitimlerini, alanında uzman hukukçuların yanı sıra uzman polisler de verecek. Kısa süreli eğitimlerin ardından polislere doküman desteğinde de bulunulacak. PVSK'da yapılan son değişiklikle polisin yetkileri CMK'daki sınırlamaların ardından önemli oranda artırılmıştı. Ancak polis yetkilileri bu suçla mücadelede verilen yetkilerin bile yetersiz olduğunu dile getiriyor. PVSK değişikliği ile polisin durdurma ve kimlik sorması, herhangi bir suç işlenmeden önce konut, işyeri ve okullar da dahil olmak üzere halka kapalı ve açık alanlarda önleme araması yapması CMK'ya göre kolaylaştırıldı. PVSK'ya eklenen durdurma ve kimlik sorma bölümü ile de polis suçla mücadelede önemli bir yetkiye kavuştu. Ancak hukukçuların bir bölümü keyfi uygulama endişesi taşıyor. Polisin silah, cop ve zor kullanma yetkisi de genişletildi. Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, zor ve silah kullanmaya yetkili kılınıyor. Sedat Güneç, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber