'1. Kalp Damar Cerrahisi Kongresi' sona erdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2007 16:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

"1.KALP DAMAR CERRAHİSİ SEMPOZYUMU" SONA ERDİ

- TÜRK KALP DAMAR CERRAHİSİ DERNEĞİ BAŞKANI PROF. DR. İSA DURMAZ:

- "YÜKSEK TANSİYON GİZLİ BİR DÜŞMANDIR, BİR SÜRE SONRA YÜKSEK TANSİYONA ALIŞAN KİŞİLER FARK ETMEDEN KALP DAMAR HASTALIĞINA YAKALANABİLİYOR"

- "SİGARA, HİPERTANSİYON, KAN YAĞLARININ YÜKSEKLİĞİ VE DİYABET KALP DAMAR HASTALIKLARININ EN BÜYÜK SEBEPTİR"

- DAMAR HASTALIKLARINA YAKALANMAMAK İÇİN SİGARA İÇİLMEMESİ, TANSİYONUN, ŞEKER HASTALIĞININ VE KAN YAĞLARININ TEDAVİ ETTİRİLMESİ ŞART"

AYHAN ÖNCÜ

ÇANAKKALE (İHA) - Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. İsa Durmaz, yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyonun gizli bir düşman olduğunu belirterek, "Hipertansiyona bir süre sonra insan alışabiliyor. Sanki insanda hiçbir şey yapmıyormuş gibi görünen bu hipertansiyon fark etmeden hastada bir anevrizma gelişmesine, damar tıkanmasına, koroner ve perifirek damar hastalığına sebep olabiliyor" dedi.

Çanakkale'de yapılan ve Türkiye'nin dört bir yanından 350'ye yakın kalp damar cerrahının katıldığı "1. Kalp Damar Cerrahisi Kongresi" sona erdi. Kolin Hotel'de düzenlenen kongrenin ardından açıklamalarda bulunan Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. İsa Durmaz, Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği olarak birinci görevlerinin halk sağlığı olduğunu belirterek, "Bu konuda da özellikle genç arkadaşlarımızın bilimsel düzeyini yükseltmeyi başlıca görevimiz olarak görüyoruz. Bu nedenle 2 yılda bir

büyük bir kongre ve her sene birkaç tane yurdun değişim köşelerinde sempozyum yapıyoruz. Çanakkale'de düzenlediğimiz sempozyumda ise kalpten çıkan büyük damar olarak bilinen Aort cerrahisi ve bacak kol gibi uç damarların bulunduğu periferik damar hastalıkları tartışıldı. Benim burada halk adına vurgulamak istediğim en önemli şey bu hastalıkların en büyük nedeni sigaradır. Maalesef bizim memleketimizde yaygın bir sigara kullanımı var. Genç jenerasyonda da bu eğilim halen devam ediyor. Bu da bizi üzüyor.

Hekim olarak bizim birinci görevimiz koruyucu hekimliği sağlamak. Çünkü tedavi pahalı bir iş. Bu tür kongrelerde de bu konuyu vurgulamaya önem gösteriyoruz" dedi.

Kalp damar hastalıkları konusunda her zaman hastalara gerekli konularda bilgiler verdiklerini de belirten Prof. Dr. İsa Durmaz, "Bu konuda neler yapılabilir. Hasta hastalanmış karşımıza geliyor. Örneğin bir bacak kaybı veya felç. Ya da kan gelmeyen bir uzuvda ciddi ağrı o kişinin hayat standardını önemli ölçüde bozabiliyor. Örneğin hasta yürüyememekte ya da gece uyuyamamaktadır. Bunları tedavi etmek bizim görevimiz. Bu toplantılarda bu hastalar için neler yapabiliriz bunları tartıştık. Büyük damar

hastalıkları içerisinde anevrizma dediğimiz genişlemeler ve bunların yırılmaları insanların ölümüne yol açmaktadır. Bunlar için çağdaş tedavi yöntemleri nelerdir bunları tartıştık. Özellikle hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği, sigara kullanımı, diyabet gibi başlıca risk faktörleri damar hastalıklarını yapan en önemli faktörlerdir. Hipertansiyona bir süre sonra insan alışabiliyor. Sanki insanda hiçbir şey yapmıyormuş gibi görünen bu hipertansiyon fark etmeden hastada bir anevrizma gelişmesine, damar

tıkanmasına, koroner ve perifirek damar hastalığına sebep olabiliyor. Onun için de buna gizli düşman diyoruz" diye konuştu.

Bu tip damar hastalıklarına yakalanılmaması için sigara içilmemesi, tansiyonun, şeker hastalığının ve kan yağlarının tedavi ettirilmesinin gerektiğini de belirten Prof. Dr. İsa Durmaz, "Yemek yeme ve egzersiz konularına da dikkat edilmesi gerekir. Hareketsiz yaşam sağlık ve kalp damar hastalıkları için iyi değil. Bunun için bol bol yürüyüş ve hareket yapmaları gerekir. Maalesef bizim toplumumuzda bir spor alışkanlığı ve hobimiz yok. Ben bunun yeni jenerasyonda bunun mutlaka bir yüzme , basketbol gibi

sporlarla yapılmasından yanayım. Kalp ve damar hastalığı olan hastaların da diyetlerine dikkat etmelerini ve bol hareket yapmalarını öneririm" şeklinde konuştu.

Kongre ile ilgili açıklamalarda bulunan Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Serap Aykut Aka ise Türkiye'nin dört bir yanından 350 kalp damar cerrahının katıldığı kongrenin önemine değinerek, "Çanakkale'de başlangıcını yaptığımız derneğimizin bu çalışma grupları toplantısında en güncel bilgiler ele alınarak .bu konuda tedavi kılavuzlarının hazırlanmasının temeli atıldı" diye kaydetti.

Kongrenin ardından ise katılımcılar Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ile Troia antik kentini gezdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber