Din dersi öğretmeni can! Diğerleri kuru patlıcan!

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 09 Eylül 2007 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Necati Doğru'nun yazısı...

Dine saygılı olmak, sevgili olmak, inanmak, onun yolundan yürüyüp; ?dünya malından, açgözlü olmaktan, bencillikten, hırstan, tamahtan el-etek çekip? kişinin kendi nefsinin köpeği olmaktan kurtulmasına destek vermek ayrı...

Buna kimse karşı değil!

Saygısız değil.

Ancak ?dini istismar etmek? onu bir leviye gibi, maşa gibi, sıçrama sopası gibi kullanıp; ?inancı afyonlaştırıp? halk kitlelerinin oyunu kaparak iktidara gelmeye de göz kapatamayız.

Kapatırsak!

Ahlaksız oluruz.

Bir çözüm düşünülür umuduyla ?200 bin öğretmen işsiz? sorununu gündeme taşımaya çalışırken ulaşabildiğim bilgilerden biri de şu oldu:

Din öğretmeni can!

Diğerleri patlıcan!

Bu ayrımı yapıyorlar, ?Din kültürü ve ahlak öğretmeni? olarak mezun olmuşlara Milli Eğitim Bakanlığı, ?7 katı-8 katı daha yüksek kontenjan verme? yolunu seçiyor.

***

İşte bir tablo:

(Son 5 yıl)

Biyoloji..........993.

Fizik...............230.

Kimya............231.

Din dersi.....7.758.

İşte başka bir tablo:

Mesleki ve teknik eğitim veren liselerde; İngilizce, Almanca, beden eğitimi, fizik, kimya, edebiyat diye giden 30 dal var. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme'nin yazar Erdal Şafak'ın köşesinde yaptığı açıklamaya göre ?2007 yılında mesleki ve teknik eğitimin 30 dalına toplam 948 öğretmen atanırken, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni sayısı 1.852 oldu.?

Niçin bu ayrım?

Ne yapılıyor?

Din dersi okullarda bir leviye, bir maşa, bir sıçrama sopası gibi kullanılıp ?iktidar partisi AKP'nin kadrolaşma aracı? olarak mı kullanılıyor?

***

Şu mektubu okuyun.

Bir öğretmen yazmış.

?.... size bugünkü yazınıza katıldığımı bildirmek için yazıyorum. Köşenizde yayınlarsanız adımı açıklamayın, küçük bir ilden yazıyorum ve binde bir ihtimal de olsa ?öğretmen olarak iş bulma umudumu' taze tutmak istiyorum.

Yüksekokul bitirdim.

Tezgahtarlık yapıyorum.

Son 3 yıldır sınavına girip KPSS'den 78 puan almış olmama rağmen iş bulamadım. Ancak iş bulmanın kolay yolunu öğrendim. Üniversite okumaya gerek yok. Veliler dersanelere boşuna milyarlar dökmesin. Seçim zamanı (önümüzde de bir tane var, belediye) birkaç ay AKP kadrolarıyla ev ev gezip ?oy toplayıp AKP kollarına katılır canla-başla çalışırsanız' ilkokul mezunu da olsanız sizi devlette sözleşmeli pozisyonda işe yerleştiriyorlar. Emin olun hem de Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde...?

***

200 bin öğretmen işsiz.

Büyük sorun.

Her yıl bu 200 bin işsiz öğretmene 50 bin işsiz öğretmen daha katılıyor. Bu hızla giderse 15 yıl sonra işsiz öğretmenlerin sayısı 1 milyonu geçecek.

Üniversiteler amipleşti.

Üniversiteler amip gibi bölünerek çoğalıyor, bir yıl içinde 36 üniversite açtılar. Üniversitelerde 64 eğitim fakültesi var. Bu fakültelere girebilmek için lise sonda okuyan çocuklarına veliler yılda 10 milyar dolar (Türk Eğitim Derneği Araştırması) akıtıyorlar.

Gençler mezun oluyor.

Fakat işsiz.

Mutsuz.

Umutsuz.

İktidar partisi; dini maşa gibi, leviye gibi, sıçrama sopası gibi kullanıp kadrolaşıyor.

[Tüm Yazıları]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber