Halsizlik romatizma habercisi

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 09 Eylül 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bekir Yeniay

Alman Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlarından Dr. Hilal Yıldız, halsizlik, yorgunluk ve uykusuzluk gibi şikayetlerin, doku romatizmasınin (fibromiyalji sendromu) habercisi olabileceğini söyledi. Yaygın kas, iskelet sistemi ağrısı, yorgunluk, uyku bozukluğu bulguları olan kronik, karmaşık bir ağrı sendromu olarak tarif edilen fibromiyalji, günümüzde yaygın olarak görülüyor ve daha çok kadınları vuruyor. Fibromiyalji ile ilgili bilgi veren Dr. Yıldız, hastalığının sebebin tam açıklanamadığını fakat merkezi sinir sisteminden kaynaklandığının tahmin edildiğini söyledi.

Ağrı, en yaygın yakınma

Dr. Yıldız: ?Ailesinde daha önce aynı hastalığa yakalananlarda fibromiyalji görülme sıklığı daha fazladır. Ağrı ve yaygın ağrı en sık yakınmadır. Hastalar ağrılarını tanımlamada ve ağrı yerini tarif etmede zorluk çekerler. Daha çok boyun, sırt ve bel bölgesinde yaygın ağrıdan yakınırlar. Kol ve bacaklarda da ağrı olabilir. Ellerde ağrı ve şişlikten yakınmalarına karşın, gerçek bir eklem tutulumu yoktur. Yorgunluk da önemli bir yakınma olup hastanın günlük hayatını etkileyebilir. Hastalar, genellikle sabah yataktan yorgun kalkar ve uykuya dalamamaktan veya sık uyanmaktan yakınırlar. Bazen de uyku süresinin yeterli olmasına

karşın uyku dinlendirici olmayabilir ya da hasta hiç uyumadığı hissi ile uyanır? dedi.

Birçok faktör etkiliyor

Hastaların yakınmalarının psikolojik stres, hava değişimleri, soğuk veya rutubet ile arttığını ifade eden Uzm. Dr. Yıldız: ?Soğuğa karşı aşırı bir hassasiyet vardır. Belli bir pozisyonda uzun süreli çalışma da (özellikle kollar ve omuzların uzun süre sabit durması gibi) yakınmaları arttırabilir. Bilgisayar ve daktilo gibi aletlerle çalışanlarda daha sıktır. Uzun süreli oturma, ayakta durma, uzun süreli yazı yazma, araba kullanma, telefonla konuşma, soğuğa maruz kalma, eğilerek çalışma ve ağır kaldırma, kolların gergin pozisyonda çalışma yüzeyinde bulunması gibi çalışma şartları fibromiyalji belirtilerini şiddetlendirebilir? şeklinde konuştu. Uzm. Dr. Hilal Yıldız, fibromiyalji sendromunun, depresyon, migren, kronik yorgunluk sendromu veya miyofasyal ağrı sendromu gibi hastalıklarla örtüşebileceğini belirterek, ?Bunlardan birinin varlığı fibromiyalji sendromunun yok olduğu anlamına gelmez. Yani bir arada da olabilirler. Örneğin yapılan çalışmalar, fibromiyalji hastalarının yüzde 25'de depresyon, yüzde 50'de de migren gözlendiğini ortaya koymuştur? açıklamasını yaptı.

* Ağrı, yorgunluk

* Sabah yataktan yorgun kalkma

* Uyku bozuklukları

* Uykuda dinlenememe

* Sabah tutukluğu

* Konsantrasyon ve bellek bozukluğu

* Karın ağrısı, ishal, kabızlık

* Sık idrara gitme

* Göz ve ağız kuruluğu

* El ve ayaklarda uyuşma

* Huzursuz bacak sendromu

* Aşırı terleme

En önemli tedavi yöntemi egzersiz

Tedavide ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçların kullandığına dikkat çeken Uzm. Dr. Hilal Yıldız, hastalığın şiddetlendiği dönemlerde postürü (duruş) düzeltilmek, tekrarlayıcı stres faktörlerini azaltmak (daktilo ile yazma, uzun süre ile oturma/ayakta durma gibi), uykuyu değerlendirmek ve düzenlemenin önemli olduğuna dikkat çekti. Egzersizin hastalıkta en önemli tedavi ve korunma yöntemi olduğuna değinen Dr. Yıldız; ? Özellikle gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiovasküler kondüsyon programı, yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme yararlıdır. Egzersiz tipi ve şiddeti hekim tarafından hastaya göre ayarlanmalıdır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber