Yeni emeklilik planı hazır...

Haber Giriş : 03 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvenlik sistemini tek çatı altında toplayacak reform paketine göre, mevcut koşullarda 2005 yılında yüzde 3.6 olarak beklenen açıkların GSMH'ye oranının, yüzde 3.4'e düşürülmesi; bu oranın 20'ten itibaren ise tamemen ortadan kaldırılması planlanıyor.

Ancak mali açıkların giderilmesi üzerine kurulu söz konusu projeksiyona göre, emekli aylıkları gerilerken, emeklilikte aranan prim gün sayısı ise artacak.

IMF'nin Stand-by kapsamındaki 8'inci gözden geçirmeyi onaylamasının ardından açıklanan niyet mektubuna göre, sosyal güvenlik alanındaki reform çalışmalarının eylül sonuna kadar tamamlanması ve bu kapsamda tercih edilen emeklilik sistemi reform stratejisine karar verilmesi gerekiyor. Buna göre, üç sosyal güvenlik kurumunun birleştirilmesi ve emeklilik sistemine ilişkin açıkların 2007 yılına kadar sürekli azalan bir seyir izler hale getirilmesi ve açıkların uzun dönemde GSMH'ın yüzde 1'i düzeyine düşürülmesi öngörülüyor. Söz konusu düzenlemeye ilişkin reform paketinin 15 Aralık'a kadar TBMM'ye sunulması da taahhütler arasında yer alıyor.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da "Sosyal Güvenlik Sisteminde Reform Önerisi" adıyla taslak bir metin hazırladı ve sosyal taraflara sundu. Söz konusu reform paketiyle, sağlık hizmeti sunumunun finansmanına yönelik Genel Sağlık Sigortasının oluşturulması, sosyal hizmet ve yardımların tek elde toplanması, tek bir emeklilik sigortası rejiminin kurulması ve bu hizmetlerin sunumunu sağlayacak yeni bir kurumsal yapının oluşturulması amaçlanıyor.
Böylelikle dağınık yapıdaki emeklilik, sağlık ve sosyal hizmet konularının tek elde toplanması planlanıyor.

AÇIKLAR 20'TE ORTADAN KALKIYOR
Emeklilik sistemindeki açıkların kapatılması yönünde hazırlanan projeksiyona göre, mevcut sistemde 2005 için yüzde 3.6 düzeyinde beklenen açıkların milli gelire oranının, reform sonucunda yüzde 3.4'e düşürülmesi öngörülüyor. Söz konusu oranın 2010'da yüzde 2.9'a, 2015'de 2.6'ya, 2020'de yüzde 2.2'ye, 2030'da yüzde 1.5'e düşürülmesi hedefleniyor. Buna göre 2040 yılında milli gelire oranı yüzde 0.6, 2050'de de yüzde 0.1 olarak öngörülen emeklilik sistemi açıkları 20 yılında ise ortadan kalkacak. Ancak 2060 ve 2065'de emeklilik sisteminin yüzde 0.1 düzeyinde açık vereceği hesaplanıyor. 2070 yılından itibaren sistemin açıklarının yeniden ortadan kalkması planlanıyor.

AÇIKLAR DÜŞERKEN, AYLIK GERİLEYECEK YAŞ YÜKSELECEK
Sistemin açıklarını kapatmak üzerine kurulu olan projeksiyona göre, halen aktif sigortalı olanların emekliliklerini hak edecekleri yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süreleri korunacak. Ancak 2005'ten itibaren sisteme giren her çalışan, emekli olabilmek için 9 bin gün prim ödemek zorunda olacak. SSK kapsamındakiler için prim gün sayısında 2 bin günlük artışa neden olan sisteme göre, kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı da 2035'ten itiberen kademeli olarak artırılacak.

Halen yıllık bazda SSK ve Bağ-Kur'da yüzde 2.6 ve Emekli Sandığı'nda yüzde 3 olan aylık bağlama oranı, tüm mevcut ve sisteme yeni girecek sigortalılarda 2015'e kadar yüzde 1.6 olarak uygulanacak. Bu tarihten sonra yüzde 1.5'e çekilecek. Emekli aylıkları hesaplanırken, sigortalıların reform sonrası dönemdeki geçmiş prime esas matrahlarının enflasyon oranında güncellenmiş ortalaması esas alınacak.

Emekli aylıklarının belirlenmesinde kullanılan bu oranın düşürülmesi emekli maaşının da düşük bağlanması sonucunu getirecek.

MİLLİYET

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber