En iyi zammı kamu işçisi aldı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 11 Eylül 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007'deki toplu sözleşmelere bakıldığında en iyi anlaşmayı 320 bin kamu işçisinin yaptığı görülüyor

Bu yıl birçok işkolunda grev noktasına kadar varan toplu sözleşme görüşmeleri birbiri ardına anlaşmayla sonuçlanıyor. Memur ile hükümet arasındaki görüşmeler tıkanırken, 10 Eylül'de greve çıkma kararı almış olan tekstil işçileri son anda imzayı attı. 1 Nisan 2007 ile 31 Ekim 2009 dönemini kapsayan sözleşme ile işçilerin brüt ücretlerine birinci yılın ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 5, ikinci yılın ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 4, üçüncü yılın ilk yedi aylık dönemi için yüzde 4 zam yapıldı. Bu anlaşma dahil 2007 yılı içinde yapılan sözleşmelere bakıldığında en iyi anlaşmayı 320 bin kamu işçisinin yaptığı ortaya çıkıyor.

Kılıç: Başarılı olduk

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, ?Bütün sözleşmelerde idari, sosyal haklar ve ücretlerde enflasyonun üzerinde artış sağladık. Bu yıl için en iyi sözleşmeler kamu işçileri, Tüpraş, Havaş, tekstil şirketleri ve Erdemir gibi yerlerde oldu? dedi.

Hükümet ile Türk-İş arasında yürütülen ve 231 bin işyerini ilgilendiren görüşmelerde brüt ücretleri 900 YTL'nin altında bulunan işçilere 50 YTL iyileştirme, 2007 için seyyanen 140 YTL zam yapılmasında mutabakat sağlandı. Bu da yıllık yüzde 10 zam anlamına geliyor. 2008 için yüzde 3+3 üzerinde anlaşma sağlandı.

İMKB en iyi ama...

En iyi anlaşma sıralamasında Tüpraş ikinci sırada. 3 bin 731 Petrol-İş üyesi işçiyi kapsayan sözleşmeye göre, aylık ortalama bin 750 YTL olan ücretlere ilk altı ay için yüzde 10 zam yapıldı. Takip eden her 6 ayda da ücretler enflasyon oranında artırılacak. Sosyal haklarda ise yüzde 25-50 artış oldu. Hava-İş ve THY yönetimi arasındaki anlaşma üçüncü sırayı aldı. Bu sıralamanın dışında olan asıl başarılı anlaşma ise İMKB'de gerçekleştirildi. Birkaç yıldır zam almayan İMKB çalışanları birinci altı ayda yüzde 36, ikinci 6 ayda yüzde 4+TÜFE, üçüncü ve dördüncü altı aylarda gerçekleşecek TÜFE oranında zam aldılar.

İmzayı atan grev kararını kaldırdı

Erdemir'de saat ücreti arttı

ERDEMİR: 4 bin 700 çalışanı ilgilendiren sözleşme görüşmelerinde taraflar, ilk altı ay için saat ücretinde 50 YKr'lik artışta anlaştı. Sözleşme gereği izleyen altı aylarda ise enflasyon oranında artışta anlaşıldı. Sosyal haklarda da yüzde 20 iyileşme sağlandığı görüşmelerde, çalışanlardan dileyen 2 ton kömür, dileyen ise 2 ton kömürün bedelini alabilecek.

THY çalışanı grev oylaması bile yaptı

THY ücret zamlarında kıdem ve iş/uçuş tazminatlarına birinci yıl için yüzde 10 zam yapıldı. Kıdem ücretlerine 50 YTL, iş/uçuş tazminatlarına 30 YTL seyyanen zam, ikinci yıl ilk altı ay yüzde 3, ikinci altı ay yüzde 4 artış öngörüldü.

Vakıfbank'ta ortalama zam yüzde 21'i buldu

VAKIFBANK: Ortalama yüzde 21 zam kararı alındı. Sözleşmeye göre, ilk 6 ayda ücretlerin bin YTL'ye kadar kısmına yüzde 10, bin YTL'nin üzerindeki kısmına ise yüzde 5 zam yapıldı. Ücretler, ilaveten seyyanen 100 YTL artırıldı. En düşük lise mezunu ücreti 875 YTL oldu.

Tekel'de saat ücreti 6.65 YTL'ye çıktı

nTEKEL: Yapılan sözleşmeyle ortalama saat ücreti yüzde 10.97 artışla 6.65 YTL, en düşük saat ücreti 3.65 YTL'ye ulaştı. Sözleşmenin ardından kurumda ortalama işçi ücretleri net bin ila bin 10 YTL seviyesine çıktı.

Belediyede zam oranı yüzde 18

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR: Belediye ile İSKİ, İGDAŞ, BELBİM, İSTON, İSFALT, İSBAK ve KÜLTÜR A.Ş.'ye bağlı 13 bin 500 işçiyi ilgilendiren sözleşmeyle yüzde 18 zam yapılırken, ortalama net aylık ücret bin 217 YTL oldu. Sözleşmenin ikinci yılında enflasyon oranında zam yapılacak.

TCDD tüm işçilere 140 YTL zam verdi

TCDD: 15 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi ile birinci yılda yüzde 10'nun altında kalmamak kaydıyla tüm işçilerin çıplak ücretlerine yıllık 140 YTL zam yapıldı. Ayrıca, ikinci yılın ilk altı ayında yüzde 3, ikinci ayında ise yüzde 3 artış sağlandı.

TÜBİTAK anlaşınca grev kararını kaldırdı

nTÜBİTAK: Türk-İş ile hükümet arasında imzalanan çerçeve protokol doğrultusunda bu yıl için 140 YTL'den az olmamak üzere yüzde 10 artışa gidilirken, ikinci yılın birinci ve ikinci altı ayları için ücretler yüzde 3'erlik oranlarda yükseltilecek.

Dedeman'da imzayla grevden vazgeçildi

DEDEMAN OTELLERİ: Birinci yılın ilk altı ayında brüt ücretlere brüt 45 YTL, ikinci altı ayda brüt 65 YTL zam yapıldı. İkinci yıl brüt ücretler TÜFE hedef enflasyonu oranında artırılacak. Gerçekleşecek enflasyon oranının, hedef enflasyonun üzerinde olması halinde farkın 3/4'ü ücret zammı olarak yansıtılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber