Üniversite öğrencilerinin konaklama sorunu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2007 15:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EV SAHİPLERİ, İLÇEYE OKUMAK İÇİN GELEN ÖĞRENCİLERİ KENDİ ÇOCUKLARININ YERİNE KOYMALI, ÖYLE DAVRANMALI

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Erdemli Meslek Yüksekokulu Müdürü Erdem Daşçı, Erdemli'de üniversite öğrencilerinin konaklama sorunu yaşadığını bildirdi.

Daşçı, Erdemli halkından, ilçeye eğitim için gelen bin 65 üniversite öğrencisine sahip çıkarak, konaklama ve alış verişlerde yardımcı olmalarını istedi. Öğrencilerin eğitim yılı başlamadan konaklama sonu ile karşı karşıya kaldığını belirten Daşçı, "Ev sahipleri, ilçeye okumak üzere gelen öğrencileri kendi çocuklarının yerine koyarak hareket etmeli, kendi çocuğunun nasıl sorunsuz okumasını istiyorsa öyle davranmalı. Ev sahipleri öğrencilerden fahiş fiyat istememeli" dedi.

Erdemli'deki meslek yüksekokullarında şu anda bin 65 öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Daşçı, "Her öğrencinin aylık 400 YTL harcamasını taban aldığımızda, öğrencilerin yılda ilçe ekonomisine 4 milyon YTL gibi bir sıcak para bıraktığını göreceğiz. Öğrenciler, 365 günün 270 akademik takvim günü eğitim görmektedir. Bu da 287 bin 500 geceleme demektir. İşin ekonomik boyutu bu, ancak konunun eğitim ve kültürel boyutunu düşünürsek bu asla para ile ölçülemez" diye konuştu.

Öğrencilerin, ev kiralarının yüksek olmasından ve erkek öğrencilere evlerin kiraya verilmemesinden şikayet ettiklerinin altını çizen Daşçı, "Bu çocuklar bizim, hepimiz kucak açıp sahiplenmeliyiz. Kentin yöneticileri ve ev sahiplerinin konuya daha duyarlı olmalarını bekliyoruz" dedi.

Ev kiralarının çok yüksek olmasından dert yanan bir grup öğrenci adına açıklama yapan Sefer Demircioğlu, kiraların çok yüksek olmasından dolayı ev bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Geçen yıl Erdemli merkezde 300 YTL'ye oturdukları eve bu yıl 450 YTL istendiğini ifade eden Demircioğlu, Arpaçbahşiş beldesindeki ikinci konutlarda geçen yıl 250 YTL'ye oturulan dairelere ise bu yıl 400 YTL istendiğini ve artışların çok yüksek olduğunu, elektrik, su ve diğer harcamalarla masraflarının aylık 600 YTL'yi bulduğunu kaydetti. Demircioğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Erdemli'de zaten yurt yok. Mecburen ev kiralamak zorundayız. Buraya gelen öğrencilerin çoğunun ailesi ya emekli ya da memur. Ailelerimiz imkanları ölçüsünde para gönderiyor. Gelen parayı sadece ev kirasına verirsek biz nasıl gıdamızı alacağız. Yeterli beslenmeyi yapamayan öğrenci nasıl ders çalışır. Bizler ev kiralarının düşürülmesini istiyoruz ve harcamalarımızı da Erdemli'de yapmak istiyoruz. Aksi halde öğrenciler konaklama sorununu gidermek için Mersin kent merkezine doğru gidecek. Bu da ilçeye kalacak olan sıcak paranın başka yerlere gitmesidir. Biz evimizi Erdemli'den tutmak, harcamalarımızı da ilçede bırakmak istiyoruz ve yetkilileri göreve davet ediyoruz. Öğrenciler açısından konaklama büyük sorun."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber