Hak-İş: Asgari ücretli aile fitreye muhtaç

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2007 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hak-İş Konfederasyonu'nun (Hak-İş) yaptığı araştırma asgari ücretle geçinen 4 kişilik bir aileye verilmesi gereken aylık fitre miktarının 600 YTL, asgari ücretin ise hala 419 YTL,15 kuruş olduğunu ortaya koydu.

Gıda ihtiyacı baz alınarak yapılan araştırma aileye günlük en az 5 YTL'lik bir fitre verilmesi gerektiğine işaret etti. Fitre miktarını dikkate alarak yapılan hesaplama, asgari ücretli bir ailenin fitreye muhtaç olduğunu ortaya koydu. Hak-İş'in yaptığı araştırmaya göre 4 kişilik bir aile için sadece gıda ihtiyacı baz alınarak yapılması gereken aylık fitre miktarı 600 YTL olarak hesaplanırken, asgari ücret halen net 419.15 YTL düzeyinde bulunuyor.

Hak-İş'in Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bir kişinin günlük gıda ihtiyacını baz alarak; 2007 yılı için günlük en az 5 YTL olarak belirlediği fitre miktarını dikkate alarak yaptığı hesaplamaya göre, sadece gıda gereksinimi dikkate alınarak yapılması gereken aylık fitre miktarı bir kişi için 150, iki kişi için 300, üç kişi için 450 ve dört kişi için 600 YTL düzeyinde bulunuyor.

Asgari ücret ise halen 419.15 YTL düzeyinde bulunuyor. Buna göre asgari ücret, dört kişilik bir ailenin sadece gıda ihtiyacını karşılamaya bile yetmiyor. Başka bir deyişle asgari ücretli de fitreye muhtaç durumda bulunuyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, asgari ücretin gıda harcamalarına bile yetmediğine dikkat çekerek, asgari ücretin yeniden belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Salim Uslu, şu ifadeleri kullandı: "Dört kişilik bir aile için sadece gıda ihtiyacı dikkate alınarak yapılması gereken fitre miktarının 600 YTL düzeyinde bulunduğu bir ülkede, asgari ücretin 419.15 YTL'de kalması kabul edilemez. Yeni hükümetin ilk iş olarak asgari ücreti artırıcı çalışmalar yapması gerekmektedir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun anti demokratik yapısı ve işlevsizliği dikkate alınarak ve asgari ücret konusunun bu Komisyonu aştığı gerçeğinden hareketle, bütün toplum kesimlerinin katkısını almak üzere asgari ücret konusunun Ekonomik ve Sosyal Konsey'de (ESK) görüşülmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Çünkü asgari ücret, toplumun sosyal modelinin, asgari yaşam standardının, gelir dağılımının temel unsurunu oluşturmaktadır. Asgari ücret, asgari yaşam ücreti değil, aynı zamanda ülkede bozulan gelir dağılımını düzeltmek, toplumsal barış ve kalkınmayı sağlamak için ciddi bir araçtır. Yoksullukla mücadelede asgari ücret gibi son derce rasyonel bir araçtan yararlanmak gerekir. Asgari ücretin gerçekten 4 kişilik bir ailenin asgari yaşamasını sağlayacak bir düzeyde olması gerekmektedir."

Asgari ücrette yapılacak artışı makro dengelerle ilişkilendirmenin doğru bir yaklaşım olmadığını dile getiren Uslu, asgari ücretin bakkala, kasaba gideceğini ve ekonomi için bir dinamizm oluşturacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber