Uzmanlar, konut piyasasındaki durgunluğu değerlendirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2007 16:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

'Konut üretmek devletin sosyal sorumluluğunun bir gereğidir'

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, devletin, konutta denetimin yanında, yeterli sayıda konut üretmesi gerektiğini düşündüğünü belirterek, ?Konut üretmek devletin sosyal sorumluluğunun bir gereğidir? dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu, ?Konut Piyasasındaki Durgunluk Nasıl Aşılır?? konulu bir toplantı düzenledi.

MÜSİAD Genel Merkezindeki toplantıya, Emlak Konut GYO A.Ş Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik ve MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Zeki Yıldırım katıldı.

Feyzullah Yetgin, 1993-2000 yılları arasında Türkiye'nin yüzde 26,1 büyüdüğünü, ancak inşaat sektörünün yüzde 22,4 küçüldüğünü anlattı.

İnşaat sektörünün toplumun eğitim seviyesi düşük kesiminin istihdamında önemli olduğunu, ancak kurumsallaşamama ve kayıt dışılığın sektörde beklenen istihdam artışını engellediğini ifade eden Yetgin, şunları kaydetti:

?Konut sektöründeki sıkıntı ve çözüm yollarına dair 2015 yılı için bir rapor hazırladık. Ben, 2015 yılında Türkiye'nin nüfusunun 85 milyona, kentleşme oranının da yüzde 65'den yüzde 75'e yükseleceğini tahmin ediyorum. Bana göre Mortgage (Tutsat) Yasası'nın çıktığı 6 Mart 2007 tarihi, konut sektöründe yaşanan kayıt dışılığın kayıt altına alınmasında bir milat olacaktır. Toplantıda sık söylenen birşey var, devlet ne zamana kadar beton dökecek? Ben, devletin, konutta denetimin yanında, yeterli sayıda konut üretmesi gerektiğini düşünüyorum. Konut üretmek devletin sosyal sorumluluğunun bir gereğidir.?

?UMARIM MÜSİAD DA BİZE RAKİP OLMAZ?

Toplantıda konuşan Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, tarım toplumundan sanayi toplumuna geçilmiş olmasına rağmen Türkiye'de hala kentleşme sorunu yaşandığını belirtti.

2004-2005 döneminin AK Parti iktidarı için konut sorunlarının çözümü için iyi bir fırsat olduğunu ancak, hükümetin bu fırsatı iyi değerlendiremediğini savunan Çelik, genel seçim ve Cumhurbaşkanı seçiminin ardından istikrarlı bir döneme girildiğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB), Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) AŞ'ye ait olan Zeytinburnu'ndaki iki ayrı arsanın ihalesinde büyük parsele en yüksek teklifi verdiğini hatırlatan Çelik, TOBB'un konut sektöründe kendilerine rakip olarak ortaya çıktığını kaydetti.

Kendilerinin MÜSİAD üyesi olarak derneğe aidat ödediklerini dile getiren Çelik, ?Umarım MÜSİAD da bizlere rakip olarak konut üretmez? yorumunu yaptı.

KONUT SEKTÖRÜNDEKİ DURGUNLUK...

Avni Çelik, konut sektöründe bir durgunluk yaşandığını belirterek, ?Bana göre bu durgunluk sektörün deneyimsiz kişilerin eline geçmesinden kaynaklanıyor? dedi.

Kamu borçlanma ihtiyacının faizler üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu, enflasyonun stabil hale gelmesinin, enflasyondaki düşüşün konutu yatırım aracı olmaktan çıkardığını söyleyen Çelik, şunları kaydetti:

?Konutta bir arz fazlası yaşanıyor. TOKİ geçen dönemde 1,700 ihale düzenleyerek, 200 binin üzerinde konutu satışa çıkardı. Bana göre devlet artık beton dökmemeli, bu sektörü özele devretmelidir. Bizler istiyoruz ki kamu yönetimi, özel sektörün önündeki rakip olmaktan vazgeçsin...?

MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Zeki Yıldırım da, emlak piyasasının, yaz tatili, seçim atmosferi, yüksek faizler nedeniyle çok durgunlaştığını belirterek, şunları kaydetti:

?Bunlara nazaran insanların ümitleri tükenmedi. Projelere olan ilgi azalmadı. Faiz oranlarının yüksek seyri ihtiyaç sahiplerini korkuttu. Bizler, faiz oranlarının acilen düşürülmesi gerektiğini, buna paralel kişilerde borçlanma cesaretinin artacağını düşünüyoruz. Bu sayede inşaat sektöründen etkilenen 4 bin kalemde hareketlilik yaşanacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber