Yeni anayasa taslağı tamamlandı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Eylül 2007 18:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP, yeni anayasa taslağını tamamladı... İşte başlıklar...

Fırat: Birey odaklı, sivil anayasa taslağını oluşturduk Ergün AYAZ-Zafer TOKUŞ / DHA

AKP'nin oluşturduğu 18 kişilik Anayasa Komisyonu, Sapanca Gölü kenarındaki Richmond Nua Wellness Spa Otel'de perşembe gününden bu yana sürdürdüğü yeni anayasa taslağı ile ilgili çalışmaları bugün tamamladı. Bugün ölğeden sonar basına bilgi veren AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, toplumun tüm ihtiyaçlarını karşılayacak, birey odaklı, özgürlükçü, demokrasiyi derinleştirecek, hukuk devletini yapılaştıracak, sivil bir anayasa taslağı oluşturduklarını söyledi. Fırat, taslağın artık ?AKP'nin taslağı' olduğunu bir hafta içinde kamuoyuna açıklanabileceğini belirtti.

Geçen perşembe günü başlayıp, bugün öğlen saatlerinde tamalanan çalışmaların ardından Dengir Mir Mehmet Fırat, otel önünde basın mesuplarına açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin, 82 Anayasası'yla birlikte 4 kez baştan sona yeni anayasalar yaparak bugüne geldiğini belirten Fırat, şöyle dedi:

?O günün şartlarına göre de anayasaların toplumun ihtiyaçlarını karşıladığı kabul edilmiş ve uzun bir süre de yürürlükte kalmış. 1982 Anayasası başından beri yapılış tarzı itibariyle ve olağanüstü bir süreçten geçtikten sonra yapılmış, o günün şartlarına haiz bir anayasa olarak daima toplum tarafından tartışılmış bir anayasa. Bunun en güzel örneklerinden birisi de bugüne kadar onun üzerinde köklü değişiklikler yapılmasına rağmen hala toplumu tatmin eden, toplumun bütün kesimlerini kucaklayan bir anayasa olduğunu iddia edebilmek mümkün değildir.''

?TOPLUMSAL İHTİYACIN ÖNCÜLÜĞÜNÜ YAPMAYA ÇALIŞTIK'

Yapmak istedikleri şeyin toplumsal bir ihtiyacın öncülüğünü yapabilmek olduğunu söyleyen Dengir Mir Mehmet Fırat, şöyle devam etti:

?Toplumsal ihtiyacın öncülüğünü yapmaya çalıştık. Çok enterasandır. Öyle bir ihtiyaç olmadığını beyan edenler dahil bugün yeni bir anayasa taslağı hazırlamak üzere faliyete geçmiştir. Biz bundan çok büyük bir mutluluk duyuyoruz. Toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir anayasa konusunda her ne kadar ideolojik yaklaşımlar içersinde bulunan bazı çevreler bunu sabote etmeye ve böyle bir ihtiyaç olmadığı iddiasında olmalarına rağmen bu iddiaları ile çelişerek alel acele anayasa taslağı hazırlama faliyetine girmişlerdir. Zannediyorum ki de bu çalışmalar devam edecektir. Biz bunu müsbet bir çalışma olarak algılıyoruz. Değerli hocaların üstünde çalışarak hazırlamış olduğu ve basında yer alan taslağı esas alarak ve bunun yanında Türkiye Barolar Birliği, TUSİAD ve hatta daha önce çeşitli siyasi partilerin hazırlamış olduğu anayasa taslaklarını da yanımıza alarak ve bunlardan da istifade ederek, çalışma sonunda AKP olarak siyasi irademizi arkasına koyabileceğimiz anayasa taslağını ortaya çıkarmış bulunuyoruz.''

?ÖZGÜR BİR ANAYASA YAPMAYA ÇALIŞTIK'

Hazırlanan taslağın temel özelliğinin birey odaklı, özgürlükçü, demokrasiyi derinleştirecek, hukuk devletini yapılaştıracak sivil bir anayasa taslağı olduğunu ileri süren Dengir Mir Mehmet Fırat, ?Ancak yine medyada yer aldığı gibi sivil anayasayı, ?sivil' kelimesini, sivil giyinmiş insanların yapmış olduğu bir anayasa gibi algılamak mümkün değil. Sivilin bilimsel karşılığı ?uygar' demektir. Yani, ?uygar bir anayasa' diyoruz. Birileri o ideolojik yaklaşım içersinde bu ?sivil' kelimesini dahi gayri ciddi noktalara çekmekten çekinmemişlerdir'' dedi. Fırat sözlerini şöyle sürdürdü:

?Bunun altını bir kez daha çiziyorum. Sivil anayasanın karşılığının uygar anayasa olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda görüyorum. Bu taslağın temel unsurlarını söyledim. Özgürlükçü, bireyi odağa alan, demokrasiyi derinleştiren ve ideolojilerden uzak, özgür bir anayasa yapmaya çalıştık. Kendi düşüncelerimizi, kendi inançlarımızı bu anayasaya aksettirmedik. Toplumun her kesiminin kabul edebilecegi genişlikte bir anayasa yapmaya çalıştık. Ama tahmin ediyorum ki Pazartesinden sonraki hafta içersinde tüm detayları ve gerekçeleriyle birlikte basın toplantısında detayların tamamını sizlere sunduktan sonra toplumun tüm kesimlerine, siyasi parti, üniversiteler aklınıza hangi kesim gelirse gelsin herkesin bu taslağa katkı sağlamalarını diliyoruz. Bu katkıların tamamına açığız. Bir tek şartla. Özgürlükleri daraltacak, demokratik yaşantıyı ortadan kaldıracak, hukuk devletini sakatlayacak taleplere kapalıyız. Bunun haricinde özgürlükleri genişletici, demekrasiyi derinleştirici, sosyal bir hukuk devletinin varlığını pekiştirici öneriye açığız. Bu 3 aylık bir tartışmanın sonunda da vatandaşlarımız da dahil alacağımız bu katkıları bir kez daha bu öğretim üyeleri ile biraraya gelerek anayasa diline çevirerek toplumun tümünü kucaklayan bir anayasa önerisini meclise sunacağız.''

TOPLUMA TARTIŞMA İMKANI VERECEĞİZ

Anayasayı hazırlamakta acele ettiklerini söyleyen Dengir Mir Mehmet Fırat, bunun nedinini anlatırken, ?Topluma ve toplumun çeşitli kesimlerine daha çok uzun bir süre tartışabilme imkanını verebilmek içindir'' dedi.

Taslağı biran önce açıklamak istediklerini kaydeden Fırat, şunları söyledi:

?Şu anda redaksiyonlar yapılıyor. Gerekçelerde bazı düzeltmeler yapılıyor. Çünkü bu hocaların hazırlamış olduğu taslağın birebir aynısı olmamıştır. Değişiklikler, katkılar, genişletmeler olmuştur. Bunun müdafaasını, bunun hakkındaki soruları ve bundan sonra cevaplandırmaya daha hazır olacağız. Bundan öncekilere bizim katkı sağlamamız mümkün değildi. Söylediğim nedenlerle. Önümüzdeki haftalardan itibaren bunu deklare ettiğimiz günden itibaren tabi ki çok geniş bir tartışma ortamı içersinde bizler de topulumumuzun sorularına cevap vermeye çalışacağız.'' Fırat, hazırlanan taslağın Salı günü itabiriyle tamamlanmış olabileceğini, Merkez Karar Yürütme Kurulu'na da çarşamba günkü ilk toplantısında sunulabileceğini belirterek, ?Merkez Yürütme Kurulu'na da arz edildikten sonra önümüzdeki hafta sayın Başbakanımız veya ben bir basın toplantısıyla basılı olarak bunları size verme imkanına kavuşacağız. Hatta yabancı dillere de çevrilerek toplumun münazarasına açılmış olacak'' dedi.

SORULAR VE CEVAPLAR

Fırat, açıklamasının ardından soruları cevaplandırdı. Bir gazetecinin, ?Anayasanın 4'üncü maddesinde devletin temel amaç ve görevleriyle ilgili bir düzenleme vardı. Orada Cumhuriyet'in bölünmez bütünlüğünün korunmasıyla ilgili bir mevcut, anayasadan çıkarılmıştı'' şeklindeki sözleri devam ederken araya girip, ?Ben onunla ilişkim olmadığını söylemiştim daha önce. Basına biz vermedik. Sayın Özbudun verdi. O sayın Özbudun'un başkanlığında olan bilim kurulunun hazırladığı bir taslaktı. 24, 61 anayasalarından da katkılar oldu. Ütopik bir anayasa olarak düşünemeyiz. O bakımdan halkın ne istediğini bilen bir iradenin orda olması gerektiği için söylüyorum'' diyerek cevaplandırdı.

Madde artırımına ilişkin bir soruyu ise Fırat, ?Bir veya iki madde artmış veya azılmışttır. Onun dışında fazla bir madde artışı yok'' diye yanıtladı.

Fırat, bir başka soru üzerine ise ?Her anayasa, 24, 61, 82'i de farklı bir profil. Bu hukuki bir anayasa profilidir. Okuduğunuzda o anayasanın ne anlatmak istediğini anlarsınız. Siz anayasayı değiştirirken önsözünü başka bir anayasadan almak pratik bir mantığa da uygun değil'' dedi.

?İDEOLOJİLERDEN ARINMIŞ OLMASI GEREKİR'

Bir gazetecinin, ?Her türlü idolojiden uzak olacak dediniz. Kemalizm ideolojisi dahil mi?'' şeklindeki sorusa ise Fırat şöyle yanıtladı:

?Anayasaların nötr olması lazım. Çünkü anayasalar iktidarlara, belli bir siyasi partinin ilelebet iktidarda olmasına göre düzenlenemez. Bugün liberal bir parti vardır, yarın sosyalist bir parti vardır. Eğer ekonomik, sosyal görüşünüzü o anayasaya aktarmış olursanız, o anayasa sizin siyasi partinin anayasası olur. Benim ekonomik görüşüm ayrıdır. Ben kendi ekonomimi o anayasaya derc etmem. Etmemem gerekir. O anayasa Anayasa olmaktan çıkar. O bakımdan idolojilerden arındırılmış olması gerekir anayasanın.'' Fırat, son olarak ?Yeni anayasa Kürt sorununu çözecek mi, çözmeyecek mi?'' şeklindeki soruyu ise ?Bilemiyorum. Çözecek mi, çözemeyecek mi? Onu isterseniz siz tartışın. Onun tartışma tarafı ben değilim'' dedi ve yeniden otele girdi.

AKP'nin Anayasa Komisyonu üyeleri daha sonra otelden ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber