Meclis, 1 Ekim'de açılınca bu yasaları görüşecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 17 Eylül 2007 07:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis 1 Ekim'de açılır açılmaz AB yasaları maratonuna başlayacak. 21 Ekim'de başlayacak İlerleme Raporu görüşmeleri öncesi TCK 301, Vakıflar ve Sayıştay Yasaları'nın çıkması gerekiyor

ORHAN Pamuk, Elif Şafak, Hrant Dink gibi aydınların yargılanmasına neden olan TCK'nın 301'inci maddesi, yeniden hükümetin ve Meclis'in gündemine geliyor. 8 Kasım'da açıklanacak Türkiye İlerleme Raporu'nun 21 Ekim'de başlayacak müzakereleri öncesinde vetolu Vakıflar Yasası, TCK 301 ve Sayıştay Yasaları'nın Meclis'ten geçmesi gerekiyor.

İfade özgürlüğünün önünde engel olarak görülen TCK'nın 301'inci maddesi konusunda seçimler öncesinde başlayan tartışmalar, Türkiye'nin AB Temsilcisi Volkan Bozkır'ın ?301'inci maddenin genel seçimler öncesi değiştirilmeyeceği' açıklamasıyla son bulmuştu. TCK 301'le ilgili tartışmalar yeniden gündeme geldi.

TÜRKLÜĞÜ AŞAĞILAMA SUÇU

TÜRKLÜĞÜ aşağılama suçunu düzenleyen TCK'nın 301'inci maddesi konusunda, son değişiklik çalışması sivil toplum örgütleri tarafından yapılarak hükümete sunulmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım 2006'da İstanbul'da sivil toplum örgütleriyle bir araya geldiği toplantının ardından, maddenin değişmesini isteyen, ancak geniş bir mutabakata varamayan TÜSİAD, TOBB, TİSK, Hak-İş, Memur-Sen, Türk-İş, DİSK ve Türk Tabipler Birliği'nin metninde, maddenin kapsamı daraltılarak ?Türklük' kavramı yerine ?Türk milleti' ibaresinin getirilmesi önerilmişti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen ve kadük olan Vakıflar Yasası da yeniden görüşülmeyi bekliyor. Yasa, cemaat vakıflarının 1936 Beyannamesi'nden sonra, tapuda kayıtlı olan taşınmazlar ile cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tescil edilmiş ya da halen vasiyet edenler veya bağışlayanlar adına kayıtlı olan taşınmazların, düzenlemenin yürürlüğünden itibaren 18 ay içinde başvurmaları halinde, tapu sicil müdürlüklerine, ?cemaat vakıfları' adına tescil edilmesini içeriyor. Yine yasayla yabancılar Türkiye'de vakıf kurabilecek, Türkiye'de kurulan vakıfların yönetimlerinde görev alabilecek. Ayrıca vakıflar, hiçbir makamın izni gerekmeden mal alabilecek, malları üzerinde tasarrufta bulunabilecek.

ASKERİ HARCAMALARA DENETİM

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen ancak genel kurul gündemine indirilemeyen Sayıştay Yasası ise askeri harcamaların Sayıştay denetimine alınmasını içeriyor. NEVİN BİLGİN

MHP toptan karşı, CHP ılımlı bakıyor

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural TCK 301 için partisinin görüşünü şöyle dile getirdi:

?301'in değiştirilmesi Türkiye'nin ihtiyacı değil. Sadece toplumu aşağılamayı önleyen bir madde.'

CHP'li Şahin Mengü de 301'in tümüyle kaldırılmasının yanlış olduğunu belirterek ?Sadece soyut ?Türklük' kavramı yerine, ?Türk halkı' ya da ?Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları' ifadesi konulabilir' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber