Gazi Rektörü Ayhan'a desek için Başhekim ve 3 Yardımcısı istifa etti

Haber Giriş : 06 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi rektörlük görevinden, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in ikinci kez atamaması üzerine yarın ayrılacak olan Prof.Dr.Rıza Ayhan, Sezer`in yasalardan doğan takdir yetkisini yanlış kullandığını söyledi. Ayhan, MHP Genel Başkanlığına aday olacağı yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirtirken, üniversitede ülkücü kadrolaşma oluşturduğu iddialarına ``MHP illegal bir parti değil ki`` dedi.

Rıza Ayhan, Gazi Üniversitesi Rektörlük binası içinde bulunan toplantı salonunda düzenlediği ve çok sayıda akademisyen ve üniversite personelinin katıldığı basın toplantısında, kendisini en çok oy almasına karşın ikinci kez rektörlüğe atamayan Cumhurbaşkanı Sezer`i eleştirdi. Görevde bulunduğu 4 yıl boyunca üniversitede gerçekleştirilen projeleri anlatan ve birlik, beraberliği sağladıklarını söyleyen Ayhan, ``Her halde bu birlik beraberliğimiz birilerinin gözüne geldi`` dedi. Cumhurbaşkanı Sezer`in kararını, ``kanun devleti`` ile ``hukuk devleti`` ayrımı üzerinden sorgulayan Ayhan, ``Hukuk devleti, eylem ve işlemlerinde kendisini evrensel hukuk kuralları ve değerleriyle sınırlı görür; salt kendi kanaatlarıyla yahut kendi koyduğu yasalarla değil. Hukuk devleti, iktidarı sınırlandırılmış ve vatandaşların tüm hak ve özgürleri güvence altına alınmış devlettir`` dedi. ``Ezici bir çoğunlukla`` birinci geldiği oylamanın ardından Cumhurbaşkanı Sezer`in tasarrufunu ``hukuk adına olmaması gereken`` bir karar şeklinde değerlendiren Ayhan, Sezer`in uygulamasının 4 yıl önce söylediği sözlerle de çeliştiğini ifade etti. Sezer, ``Üniversiteler seçilmiş organlar eliyle yönetilmelidir`` sözlerini anımsatan Ayhan, ``Ama 4 yıl sonra bu görüşlerle taban tabana sız bir uygulamaya maruz kaldım`` dedi. Ayhan, şöyle konuştu:
``Demokrasiye, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne inan bir yönetim anlayışının temsilcileri olarak ödediğimiz bu ağır bedel, inandığımız değerlenden bizi asla alıkoymayacak. Gazi Üniversitesi`nde başlatılan, bir devrim niteliğindeki gelişme takipçisi olacak, bunu yandaşlık uğruna veya olmayan oy desteğini sunu olarak oluşturmak amacıyla bozmak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz.``

Açıklamasının ardından gazetecilerin soruları yanıtlayan Ayhan, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi dekan ve yardımcılarının istifalarını sunmasını ``Arkadaşların kendi kararlarıdır, saygıyla karşılıyorum`` diye yanıtladı.

Ayhan bir başka soru üzerine görevi kendisinden alacak olan Prof.Dr. Kadri Yamaç`a da çattı. Ayhan, yeni yönetimin marjinal bir ekiple geleceği haberlerini aldıklarını söyledi. Ayhan, yeni yönetimin devlet anlayışının da yanlış olduğunu belirtirken, ``Devleti devlet gibi idrak etmeleri lazım. Onun içinde devletin devlet gibi algılanması lazım. Bunu öğrenecekler. Öğrenirlerse destek veririz`` dedi.

Ayhan, Cumhurbaşkanı Sezer`in kendisini atamamasına ilişkin kararı bir başka tekrar değerlendirirken, Sezer`in yasalardan doğan takdir yetkisini doğru kullanmadığını söyledi. Ayhan, ``takdir yetkisinin`` genel hukuk düzeni içinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, ``Mutlak takdir yetkisinin kullanımında keyfilik yaşanmıştır`` dedi.
Ayhan, ``MHP Genel Başkanlığı için adınız geçiyor`` şeklindeki soruya ise ilginç bir yanıt verdi. Ayhan, bu haberlerin kendisinin atanmamasında ortaya atılan ``Üniversite`de MHP kadrolaşması gerçekleştirdi`` iddialarını desteklemek amacını taşıdığını söyledi. Ayhan ardından MHP`ye yakınlığını gösteren şu sözleri ifade etti:
``MHP illegal bir parti değil ki. Türkiye Cumhuriyeti`nin en büyük partilerinden bisiri. Bu bir suçmudur. Ama ben hiç genel merkezine gitmedim, delegesini tanımam. Allaha şükür ki genel başkanları da başında.``

Ayhan, son olarak önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Sezer`in kararına itiraz için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`ne gideceğini söyledi.

GAZİ HASTANESİ YÖNETİMİ İSTİFA ETTİ
Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Peyami Cinaz ve başhekim yardımcıları Prof. Dr. Şükrü Dumlu,Prof. Dr. Rıdvan Yalçın ve Doç. Dr. Osman Latifoğlu görevlerinden istifa ettiler.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan'ın veda törenine katılan Cinaz, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, yeni rektör Prof.Dr. Kadri Yamaç'ın yarın resmen göreve başlayacağını anımsatarak, bu nedenle bugün saat 17.00'de istifa ettiklerini bildirdi.

Cinaz, ''seçilmediği halde atanan biriyle çalışmak istemedikleri için'' bu kararı aldıklarını söyledi. Cinaz, ''Türkiye'de sağcılık suç, solculuk çağdaşlık'' dedi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber