Ankara'da 7.7'lik bir deprem asla yaşanmaz

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 18 Eylül 2007 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

NTV/ Ayça Aydoğdu

Deprem uzmanları, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pampal'ın ?Ankara'da İstanbul'dan daha şiddetli bir deprem olabilir'' iddiasını, ?Ankara'nın etrafındaki faylar 7.7 şiddetini yaratamaz'' diyerek reddetti.

Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Deprem Araştırma Merkezi'nin 1996 yılında hazırladığı haritaya dayanarak, Ankara'da 7.7 şiddetinde bir deprem beklendiğini iddia etti.

Haberin devamı Pampal, Ankara'nın çok ciddi deprem bölgesi olduğunu ve İstanbul'dan daha riskli olduğunu iddia etti. Deprem Araştırma Merkezi'nin hazırladığı 1996 haritasının üzerinde inceleme yaparak bu sonuca vardığını belirten Pampal, Ankara'da Rasathane kurulması gerektiğini söyledi.

Pampal, Ankara'nın etrafında büyük fayların bulunduğunu, tarihsel süreç içinde kentin yaşadığı en şiddetli depremin 17 Ağustos 1668'de meydana geldiğini, Ankara'nın 1944 yılındaki Bolu Depremi'nden de önemli derecede etkilendiğini belirterek, ?Kuzey Anadolu fayı Ankara'ya 80-100 km yaklaştı. Bu fay hattı deprem riskinin arttırmasına sebep oluyor. Yapılan risk analizinin sonucuna göre, 7.7 şiddetinde bir depremin olabileceğini söyleyebiliriz'' dedi.

Ancak deprem uzmanları Pampal'ın iddialarını reddetti. Uzmanlar, ?Ankara'da İstanbul'dan daha şiddetli bir depremin yaşanması sözkonusu değil'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu (İ.Ü. Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi):

ANKARA CİVARINDAKİ FAYLAR 7.7 ŞİDDETİNİ YARATMAZ

Yüzyıllık geçmişimize baktığımızda Ankara'da çok şiddetli bir depremin yaşanmadığını görüyoruz. 1938'de Kırşehir'de 6.8 civarında deprem yaşanmıştı. Ankara'da büyük bir deprem sözkonusu değil. Bazı faylar var tabii ama bunların 7.7 civarında bir depreme yol açmasını beklemiyoruz. Çünkü Ankara'nın çevresindeki faylar o potansiyele sahip değil. Erzincan bölgesindeki risk, Ankara'yı da etkiliyor. Hatta bu bölgede meydana gelen depremlerde Ankara hasar gördü. Fakat bu hasarlar depremin şiddetinden değil, binaların kalitesizliğinden kaynaklandı. Ankara asla İstanbul'dan daha yüksek risk taşıyamaz, mümkün değil. Tarih ve jeoloji bunu kanıtlıyor.

Doç. Dr. Okan Tüysüz (Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü):

ORTADA YENİ BİR BULGU YOK

Kuzey Anadolu bölgesi, Türkiye'deki en riskli bölge olarak bilinir. Ardından Doğu Anadolu ve Ölüdeniz gelir. Ancak Ankara Kuzey Anadolu'ya yakın olsa da kesinlikle büyük bir deprem riski taşımaz. Çevresinde faylar olsa da bu fayları gözönüne alarak böyle bir sonuca ulaşmak mümkün değildir. Çünkü bu iddiayı kanıtlayan yeni bir kaynak yok. 1996 haritasındaki veriler hepimizin bildiği veriler. Ortada yeni bir bulgu yok, o nedenle ?Ankara'da İstanbul'dan daha büyük bir deprem bekleniyor'' diyemeyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber