Erdoğan Belediye gezilerini eleştirdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan, belediye başkanlarının kalabalık heyetler halinde yurt dışına gezi düzenlemelerini eleştirdi. Erdoğan, gezilerin nasıl olması gerektiğine de açıklık getirdi.

Erdoğan, yurtdışına yapılacak gezilerin Belediyeler Birliği tarafından daha düzenli şekilde yapılabileceğini ifade etti.

Erdoğan, Türkiye Belediyeler Birliği'nin Eylül ayı olağan toplantısında yaptığı konuşmada, belediye başkanlarının kalabalık heyetler halinde yurt dışına gezi düzenlemelerini eleştirdi.

Erdoğan, yurtdışına yapılacak gezilerinin Belediyeler Birliği tarafından daha düzenli şekilde yapılabileceğini ifade etti. "Amerika'yı yeniden keşfetmek" diye bir deyim olduğunu hatırlatan Erdoğan, belediyelerin her 4-5 yılda bir Amerika'yı yeniden keşfe çalıştıklarına işaret ederek, belde belediyelerinin de heyet halinde yurtdışına geziler düzenlediğini belirtti. Erdoğan, düzenlenen bu gezilerin küçük belde belediyelerin gelirleriyle mütenasip olmadığına işaret ederek, küçük belediyelerin, yurtdışına yapacağı gezileri Belediyeler Birliği'nin öncülüğünde yapabileceğini vurguladı.

Erdoğan, günümüz dünyasında ülkelerin gelişmişlik durumlarının mahalli idarele verdikleri önemle doğru orantılı olduğunu ifade etti. Erdoğan, güçlü demokratik sisteme sahip olan ülkelerinde güçlü yerel yönetimlere sahip olduğunu kaydetti. Erdoğan, Türkiye'de yavaş yavaş yerinden yönetim anlayışının hakim duruma geldiğini kaydetti.

Başbakan, konuşmasında, hükümet olarak iş başına geldikleri günden itibaren belediyelerle ilgili yasal düzenleme çalışması başlattıklarını belirtti. Belediyelerle ilgili çok önemli yasal düzenlemeler gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, İl Özel İdareler Kanunu ve Belediye Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini kaydetti.

Mahali idareler bakımdan en büyük sıkıntının belediyelerin çok dağınık yapıya sahip olmasından kaynaklandığını anlatan Erdoğan, nüfusun dörte üçünün belediye sınırları içerisinde yaşadığını belirtti. Belediyelerin yüzde 80'ine yakınının nüfusu 10 binden az olan yerlerden oluştuğunu vurgulayan Erdoğan, belediye nüfusunun üçte ikisinin ise nüfusu yüzbinden fazla olan yerleşim yerlerinde yaşadığını kaydetti.

Bir tarafta küçük nüfuslara hizmet vermeye çalışan çok sayıda belediye, diğer tarafta çok sayıda nüfuslara hizmet vermeye çalışan az sayıda belediyenin olduğunu söyledi. Erdoğan, belediye nüfusu dağılımındaki çarpıklığın yönetimde sıkıntılar oluşturduğunu kaydetti. Mahali birimlerin tüzel kişiliklerinin bir üst noktaya çıkarma yönündeki ısrar ve baskının zaman zaman yoğunlaştığının altını çizen Erdoğan, köyler beldeye, beldeler ilçeye, ilçeler ile, iller ise büyükşehir statüsünü geçmek istediklerini kaydetti. Erdoğan, belediyelerin tüzel kişiliklerini üst noktaya geçirince gelirlerinin artacağını düşündüklerini belirterek, önemli olanın yönetimin sağlık bir yapıya kavuşturulması olduğunu ifade etti.

"BELEDİYELERDEN YAPILAN KESİNTİYE SINIRLAMA GETİRDİK"

Mahalli idarelerin sağlıklı bir yapıya kavuşması için mevzuatın büyük bir kısmını tamamladıklarını kaydeden Erdoğan, kendilerinin daha önce karşılaştıkları bazı sıkıntıları bulunduğunu, bir belediyenin İller Bankası'ndan alacağı parayı alacağı zaman bazı sıkıntılarla karşılaştığını belirtti.

Erdoğan, İller Bankası'nın, belediyenin alacağı paraya, borcu olduğu gerekçesiyle el koyduğunu ve belediyenin o ay içinde personelinin ücretini ödemekte dahi zorlandığını kaydetti. Erdoğan, kendi hükümetleri döneminde ise istisnasız bütün belediyelerden yapılacak kesintinin yüzde 40'ı aşmayacağı uygulamasını başlattıklarını vurguladı. Erdoğan, belediyelerin bu uygulama ile sıkıntılarının büyük oranda giderildiğini kaydetti. Erdoğan, bazı belediyelerin personel alımında önemli tutarsızlıklar olduğuna işaret ederek, belediyeninin gelirinin yüzde 30'unun personel giderine ayrılması gerekmesine rağmen, bazı belediyelerde bu oranın yüzde 100'lere çıktığını anlattı. Belediyelerin sorunlarından birisinin de kendi dönemleri öncesinde yapılan borçlar olduğunu ifade eden Erdoğan, belediyelerin yaşadığı sıkıntılardan birisinin de kurumlar arasında yaşanan kaynak dağılımından kaynaklandığını belirtti.

"MAHALLİ İDARELERİN GÜÇLÜ OLMASI MERKEZİ İDARENİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIR"

Erdoğan, Türkiye'de sistemin mahalli idarelerinin güçsüzlüğü üzerine kurulduğunu belirterek, "Niye zayıflığı üzerine kurulmuştu. Merkezi idare mahalli idareyi çok daha tahakküm altına alabilmek için böyle kurulmuştu. Çünkü güçlü mahalli idare istemiyor. Halbuki mahalli idarenin güçlü olması merkezi idareninde işini kolaylaştırır. "dedi. Erdoğan, kendilerin derdinin yerel yönetimlerin zayıflığı değil güçlendirilmesi olduğuna işaret ederek, "Mahalli idarelerin zayıflığı demokrasinin güçlenmesine de engeldir. Bunun için mahalli idareleri güçlendirmeyi demokrasi güçlendirmekle eşdeğer olarak görüyoruz."diye konuştu. Konuşmasında İl Özel İdareleri'nin güçlendirdiklerine işaret eden Erdoğan, İl Özel İdareleri'nin güçlenmesinin belediyelerinde işlerini kolaylaştıracağını sözlerini ekledi.

DURAK, BAYDEMİR'İ ELEŞTİRDİ

Programın açılışında konuşan Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in, hükümetin, kendilerine negatif ayrımcılık yaptığı yönündeki eleştirilerini cevapladı.

Durak, 59. hükümet döneminde Adana Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinin yüzde 337, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin gelirinde yüzde 975 artış olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber