İşsizlik delirtiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 16:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşsizliğin birçok sosyal sıkıntıyı beraberinde getirdiği ve akıl sağlığına zarar verdiği belirtildi.

İşsizliğin ve artan yoksulluğun, bedensel yakınmalara, stres bozukluklarına, depresyona, umutsuzluğa, içe kapanmaya, öz saygı yitimine, bunaltı halleri ile davranış bozuklukları gibi akıl sorunlarına yol açtığını ifade eden uzmanlar, işsizlik sorunun yalnızca bireyin kendisini değil, ailesini ve çevresini de etkilediğini dile getirerek, işsiz gençlerin içinde bulunduğu psikolojik baskıya karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Samsun'da işsizliğin yüzde 12'lere ulaşması üzerine harekete geçen Samsun-Sinop Tabip Odası, işsizliğin akıl sağlığına etkileri konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda işsizliğin akıl sağlığını nasıl etkilediğinden bahseden Oda Genel Sekreteri Dr. Murat Arıkan, Samsun'da hem kentsel hem de kırsal alanda depresyon vakalarındaki artışa değindi. Bu konuda hastane başvurularında önemli bir yükseliş görüldüğünü ifade eden Arıkan, bu durumun işsizlikte alakalı olduğunu vurguladı.

Bireyin iş bulamaması halinde karamsarlığa, umutsuzluğa ve çaresizliğe düştüğünü hatırlatan Dr. Arıkan, "İşsizlik özellikle depresyon gelişimi üzerine etkili, tehdit edici bir deneyimdir. Bu sorunlar, özellikle işsizliğin 9. ayında tepe noktasına ulaşmakta ve depresyon gelişimi kolaylaşmaktadır. Samsun'daki işsizlerin yüzde 80'ini artık iş bulma umudunu kesmiştir. Bunlara karşı hem aile hem de toplum, dikkatli olmalıdır." dedi.

İşsizliğin depresyonun haricinde intihar vakalarına ve uyuşturucu madde kullanımına da neden olduğunu vurgulayan Dr. Murat Arıkan, alınması gereken bir takım önlemler olduğuna dikkat çekti. Yoksulluk ve işsizlik düzeyi ile artan şiddet olayları arasında önemli bir bağ olduğunu bildiren Genel Sektereter Dr. Arıkan, "Samsun'da artan işsizliğin madde kullanımı ile ilişkisi önemlidir. O nedenle öncelikle Samsun'un ruh sağlığı haritası çıkarılmalıdır. Bu harita bize kentsel ve kırsal ruh hastalıkları risk analizlerini verecektir. İntihar ve risk analizi çalışmamaları hemen başlatılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber