TEDAŞ elektriğe yüzde 14 zam istedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Eylül 2007 06:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji zirvesinde TEDAŞ elektrik tarifelerinde en az yüzde 14 oranında zam önerdi. Enerji Bakanı Hilmi Güler, "İzlenecek yol bir hafta içinde ortaya çıkacak" dedi

GÜLÇİN ÜSTÜN Ankara

Ekonomiden sorumlu 4 bakanın katıldığı enerji zirvesinden zam talebi çıktı. Türkiye Elektrik Üretim A.Ş. (TEDAŞ) elektrik fiyatlarına yüzde 14 oranında zam yapılmasını isterken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler elektriğe zam konusunda kararın bir hafta içinde netleşeceğini açıkladı.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu ve kamu kurumlarının üst düzey yetkililerinin katıldığı "Enerji Zirvesi"ne zam tartışması damgasını vurdu. Dün Enerji Bakanlığı'nda gerçekleşen toplantıda, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, uzun süredir baskı altında tutulan elektrik fiyatlarının revize edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, TEDAŞ'ın bilançosunu zarar ile kapatmaması için elektrik fiyatlarına en az "yüzde 14" oranında zam yapılması önerisinde bulundu.

Enerji Bakanı Hilmi Güler ise elektriğe zam konusunda tüm hesapların yapıldığını, durumun bir hafta içinde netleşeceğini söyledi.

Bakanlar Nazım Ekren, Kemal Unakıtan ve Veysel Eroğlu'nun toplantının ilk bölümünden sonra ayrılmasının ardından bir açıklama yapan Güler, bir hafta içinde alınacak önlemler ve izlenecek yolun ortaya çıkacağını söyledi. Toplantıya bürokratlarla Koordinatör Bakan olarak kendisinin devam edeceğini ifade eden Güler, yapılacak çalışmanın ardından ilgili bakanlarla görüşeceğini kaydetti.

Güler zam hesapları ile ilgili sorulara karşılık olarak, " Kurumlar bazında hesaplar yapıldı. Ama değerlendirilip tek bir biçimde açıklanacak hale gelmedi. Devlet Bakanı Şimşek ve Başbakan ile görüşeceğiz" diye konuştu.

Rehabilite et - yap - işlet modeli

Toplantıda enerji özelleştirmesinin de konuşulduğunu ifade eden Güler hem üretim hem dağıtımın özelleştirilmesi yönünde daha önce çalışmalar yapıldığını anlattı. Enerji özelleştirilmesi için üretimde rehabilite et - yap - işlet şeklinde bir modelin üzerinde durduklarını açıklayan Güler üretici ve yatırımcının önünü göreceği sağlıklı bir sistem amaçladıklarını belirtti.

BOTAŞ'ın vergi borçları konusunda Unakıtan'la görüşüp görüşmeyeceği sorulması üzerine Güler, böyle bir görüşmenin olmadığını belirtirken, "Bütün KİT'lerin belediyeler ile kamu kuruluşları ile alacak verecek durumu var. Ama söylendiği gibi enerji KİT'lerinin bir nakit akışı sorunu yok" dedi. Güler, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iki maddesi veto edilen nükleer enerji yasasının ekim ayında tekrar Meclis gündemine geleceğini söyledi.

'Hepsi özelleştirilsin'

Toplantı sırasında TEDAŞ'ın elektrik fiyatlarına ilişkin isyanının ardından, Unakıtan konuya bütçe dengeleri açısından yaklaştı. Unakıtan'ın enerji KİT'lerinin Maliye Bakanlığı'ndan sürekli ödenek beklentisi olduğunu belirterek, enerji KİT'lerine yönelik olarak, "Hepsini özelleştirin" önerisinde bulunduğu kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber