Veto edilen reform yasaları, vatandaşın "Her iş için Ankara'ya gitmesini" engelliyordu

Haber Giriş : 09 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin TBMM'den geçirdiği ancak bazıları Cumhurbaşkanı Sezer'in vetosuna takılan reform yasaları, hayatın her alanında köklü değişim getiriyor. Vatandaşın "Her iş için Ankara'ya gitmesini" engellemeyi amaçlayan yasalar; yerel idarelere de Cumhuriyet tarihinde görülmemiş haklar veriyor.

Hükümetin, TBMM'den geçirdiği ancak bazıları Cumhurbaşkanı Sezer'in vetosuna takılan Kamu Yönetimi, İl Özel İdaresi ve Belediye Yasaları, devletin yapısı ve yönetiminde Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı değişimlerini getiriyor. Meclis ekimde açıldıktan sonra yeniden gündeme gelmesi beklenen yasalar genel hatlarıyla devlet ve bürokrasiyi küçülterek yerel yönetimleri güçlendiriyor. Vatandaşın "Her iş için Ankara'ya gitmesini" engellemeyi amaçlayan yasalar aynı zamanda yerel idarelere de Cumhuriyet tarihinde görülmemiş haklar veriyor. Türkiye, yönetim tarzı olarak 1930'larda hakim olan merkezi devlet anlayışını geride bırakarak ABD modeline yakınlaşacak. Hükümet, Sezer'in veto ettiği yasaları TBMM'nin yeni yasama yılında öncelikle görüşerek yürürlüğe sokmayı planlıyor. Hükümetteki genel eğilim, Sezer'in "tekil devlet yapısına aykırı olduğu", "Anayasa'da öngörülmeyen bir yönetim modeline geçilmesine neden olabilecek nitelikte" itirazlarına karşın yasaların tekrar Meclis'ten geçirilerek Çankaya'ya sunulması yönünde. Böylece önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye Cumhuriyeti'ne damgasını vuran "merkezi yönetim" anlayışı büyük ölçüde terk ediliyor. Halkın sorunlarına yaşadığı yerde çözüm bulabilmesine olanak tanımayı amaçlayan reform yasaları, "Her işi için Ankara'ya gidilmesini" gereksiz kılmak amaçlı.

ANKARA'YA GİTMEK GEREKSİZ
Hayatımızın, eğitimden, sağlığa, tarihi ve kültürel varlıkların korunmasından, bakanlıkların sayısının azaltılmasına kadar hemen her alanında değişiklikler öngören 4 yasa uygulanmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Sezer, Yerel Yönetim Reformu'nun 2 ayağını oluşturan İl Özel İdareleri Yasası ve Belediye Yasası'nın bazı maddeleri veto edilirken, aynı paketin üçüncü ayağı olan Büyükşehir Belediyeleri Yasası'nı onayladı. Kamuyu tepeden tırnağa yeniden şekillendiren Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Yasa ise veto edilen maddeleriyle sonbaharda yeniden düzenlenerek yaşamımıza girecek.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber