Muğla Üniversitesi'ndeki zorunlu bağışa tepki

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Eylül 2007 09:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Muğla Üniversitesi'nde yasal dayanağı olmadığı aktarılan uygulamadan hem öğrenciler hem de onların peşinden para için koşan akademisyenler şikâyetçi.

Muğla Üniversitesi Öğrenci İşleri'nin öğrencilerden 'bandrol bedeli' adı altında para toplaması tepkiye sebep oldu. Öğrenci İşleri, üzerinde öğrencilerin isimlerinin yer aldığı '2007-2008 eğitim-öğretim yılı kayıtları sırasında alınan ücret' listesini danışman hocalara verdi.

Pul ve bandrol parası adı altında makbuzsuz olarak birinci sınıf öğrencilerinden 20, eskilerden ise 10 YTL alınıyor. Rektörlüğün şu ana kadar üniversiteye yeni kayıt yaptıran 5 bin 533 öğrenciden 105 bin 140 YTL, eğitime devam eden 20 bin 518 öğrenciden ise 205 bin 320 YTL para topladığı öğrenildi. Üniversitede 23 bin 51 öğrenci öğrenim görüyor.

Üniversitede kendilerinden sürekli para istendiğini anlatan öğrenciler, "Gazi Üniversitesi'nde okuyan arkadaşlarımızdan kayıt parası olarak 23 YTL alınmış ve bandrol parası da istenmemiş. Biz hem 105 YTL kayıt parası veriyoruz hem de 10 YTL bandrol parası. Öğrenci İşleri'nden transkrip başta olmak üzere öğrenci belgesi vs. belge almaya gittiğimizde onlardan bile 50 YKr ila 1 YTL arasında para alıyorlar." diyor. Üniversite yönetiminin soruşturma açmasından korktukları için isimlerinin açıklanmasını istemeyen danışman hocalar, öğrencilerden toplanılan paraların kendilerine resmi yazıyla bildirilmediğini söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir akademisyen, "Öğrenci İşleri, bize öğrencilerin isimlerinin bulunduğu bir liste vererek imza karşılığında elden 10 YTL para toplamamızı istedi. Bazı meslektaşlarımız resmi olmayan para toplanmasına itiraz etti. Bazılarımız ise soruşturma geçirmekten korktuğu için para toplamak zorunda kalıyor." diye konuştu.

Türkiye Öğretim Üyeleri Derneği Muğla Temsilcisi Mustafa Zafer Sunu, gayri resmi olarak öğrencilerden para toplanmasının doğru bir davranış olmadığını belirtti. Sunu, Bakanlar Kurulu'nca belirlenen katkı payları dışındaki ücretlerin tamamının hiçbir dayanağı olmadığına dikkat çekti. Eğitim-Sen Başkanı Hasan Rahmi Dural da, eğitim işine para ilişkilerinin girmesini etik bulmadığını vurguladı. Üniversitede öğrencilerden toplanan paraların yasal ve ahlâki olmadığını ifade eden Dural, "Nereye gittiği belli olmayan keyfi bir uygulamadır bu. " dedi.

Prof. Şener Oktik: Parayı öğrencilere hizmet için alıyoruz

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, topladıkları paraları zorunlu hizmetler için kullandıklarını söyledi. Oktik, "Öğrencilerden üniversitelerinin yükümlülüğü dışında zorunlu hizmetler karşılığı olarak 2547 sayılı kanunun 55/c maddesi uyarınca belirtilen ücretlerin alınması ve zorunlu hizmet ve ihtiyaçların karşılanması için doğrudan harcanması, artan kısmının ise üniversitemiz bütçesine gelir kaydedilmesi yönetim kurulunca uygun bulunmuştur." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber