Türkçe karaktere 2 mesaj ücreti ödemeye 2008'de son...

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Eylül 2007 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkçe karakter kullanıldığında daha fazla ücretlendirme yapılması cep telefonu kullanıcılarını mağdur ediyor. Sorunun temeli şurdan kaynaklanıyor: GSM standardında 2 alfabe tablosu tanımlanmış. Bunlardan biri Unicode alfabesi, diğeri ise her bir karakteri 7 bit uzunluğunda olan GSM alfabesi. Unicode alfabe tablosunda tablonun her bir elemanı 2 byte (=16 bit) uzunluğunda. (1 byte = 8 bit) GSM alfabesinde sadece 128 karakter bulunuyor ve bunların içinde Türkçe'deki ı, ğ, ş, İ, Ğ, Ş harfleri bulunmuyor. Türkçe karakterler kullanıldığında mesaj boyutu genişliyor ve limit aşıldığı için çift kısa mesaja bölünüyor. Böylece abone çift SMS ücreti ödemiş oluyor.

TK, aldığı kararla Türkçe karakter desteği olmayan cep telefonlarının 1 Temmuz 2008'den itibaren Türkiye'ye girişini yasakladı. GSM operatörleri de 1 Ocak 2008 itibariyle çift mesaj ücreti alamayacak..

Daha önce SABAH'ın gündeme taşıdığı Türkçe kısa mesajlara çift SMS ücreti uygulanması konusu için kesin çözüm belli oldu. Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) 18 Eylül tarihinde aldığı kararla; 1 Ocak 2008'den itibaren GSM operatörleri Türkçe karakter sorunu yüzünden gidecek çift kısa mesajdan birinin ücretini alamayacak. 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Türkçe karakter sorunu yaratan telefonların da yurda girişi yasaklanıyor. Şu anda piyasada satılan hiçbir telefonun Türkçe karakter desteği bulunmuyor. Bu karar cep telefonu üreticilerini ve operatörleri doğrudan etkiliyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, tüketicinin mağdur olmaması için gerekli hazırlıkları yapacaklarını belirterek, şu açıklamayı yaptı: "Sorunun çözümü için cep telefonu operatörlerinin yapacağı çalışma konuyu kökten çözemez. Cep telefonu üreticilerinin de aktif olması gerek. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği nezdinde yapılacak girişimlerle Türkçe karakterler standartlarla eklenebilir. Bu girişim için daha aktif olmalarını bekliyoruz." Konuyla ilgili olarak Avea Kurumsal İletişim Müdürü Pınar Kaya kararın kendilerine henüz ulaşmadığını, ancak TK'nın aldığı karara uyacaklarını söyledi.

DENGELER DEĞİŞİR

TÜTED ve TEDER, Telekomünikasyon Kurumu'nun kararıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bu kararın cep telefonu üreticilerini son derece zorlayacağını ve pazar dengelerini değiştirebileceğini düşünüyoruz. Cihaz üreticileri ile birlikte Uluslararası GSM Birliği (GSMA) gibi uluslararası kurumlara taşıyarak sorunun kökten halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz. konuda cihaz üreticilerinin daha aktif olması gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber