Çocuğun hastalığı öğretmenlerle paylaşılmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2007 12:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Okullarda eğitim kadar sağlık da önemli

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, pek çok bulaşıcı hastalığın eğer dikkat edilmezse okul ortamında kişiden kişiye kolayca yayılma fırsatı bulabildiğini söyledi.

Özlü, başta grip salgınları olmak üzere birçok bulaşıcı hastalığın okul ortamında hızla yayılabileceğini belirtti.

Bulaşıcı hepatitler, döküntülü viral enfeksiyonlar, bağırsak parazitleri gibi pek çok bulaşıcı hastalığın da eğer dikkat edilmezse okul ortamında kişiden kişiye kolayca yayılma fırsatı bulabileceğine dikkati çeken Özlü, ''Bu hastalıklar, sadece öğrencilerle sınırlı kalmaz ve onlardan ailelerine ve tüm topluma yayılabilir. Bu bakımdan okul sağlığı konusu herkes için oldukça önemlidir'' dedi.

Okul sağlığının, öncelikli olarak temiz ve hijyenik ortamla ilişkili olduğunu dile getiren Özlü, şöyle devam etti:

''Okul temizliği, titizlikle ve usulüne uygun olarak yapılmalıdır. Okuldaki tozlu ortam, astım ve alerjik hastalıkları tetikleyebilir. Temizlik için kullanılan buharlaşan deterjan ve temizleyiciler de alerjiye neden olabilir. Toz kaldırmadan, alerjik olmayan temizleyicilerle temizlik yapılmalıdır. Tuvalet ve lavaboların temizliği en önemli kısımdır. Tuvaletler, musluklar, lavabo, sabunluklar ve kapı kolları her teneffüs sonrasında antiseptik solüsyonlarla temizlenmelidir. Lavabolarda sıvı sabun tercih edilmeli ve devamlı eklenmelidir. İçme suyu alınan musluklar, tuvaletlerden ayrı ve uzak mekanlara yerleştirilmelidir. Okul yemekhanesi ve kantini tuvaletlere uzak olmalıdır.''

Yemekhane ve kantinin temizliği, orada çalışanların temizlik ve hijyen kurallarına uyup uymadıklarının sık sık kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden Özlü, ''buralarda çalışanların belirli aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmeleri, uygun iş kıyafeti giymeleri, maske, bone ve eldiven kullanmaları mutlaka sağlanmalıdır. Kullanılan malzemelerin, alet ve cihazların temizliğine ve uygunluğuna dikkat edilmelidir. Mümkün oldukça bardak, tabak, kaşık ve çatal gibi malzemeler kullanılıp atılan cinsten olmalıdır'' diye konuştu.

Özlü, öğrenciler için yemeklerin sağlıklı ve hijyenik koşullarda hazırlanmış olması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Çay, kahve ile tost ve sandviç gibi vazgeçilmezler haricinde, açıktan gıda sunumu engellenmelidir. Yüksek kalorili, bol yağlı, kızartmalı yiyecekler, katkı maddeleri içeren gıdalar, asitli, şekerli içecekler, gıda boyası ve aromatik katkılar içeren çikolata, çiklet ve şekerlemeler gibi aburcuburlar yerine, süt veya ayran, peynir gibi süt ürünleri, meyve, yumurta ile ceviz ve fındık gibi kuruyemişlere ağırlık verilmelidir.''

-''ÇOCUĞUN HASTALIĞI ÖĞRETMEN VE OKUL İDARESİYLE PAYLAŞILMALI''

Prof. Dr. Özlü, nezle, grip gibi bulaşıcı hastalığa yakalanan öğrencilere, bulaştırıcı dönemi evlerinde geçirmeleri için istirahat raporu düzenlenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Astım, şeker hastalığı ve epilepsi gibi kronik hastalığı olan ve düzenli tedavi alan öğrencilerin bu durumlarının, sınıf ve rehber öğretmeni ile okul idaresiyle paylaşılması gerektiğini vurgulayan Özlü, ''ailelerin, bazen çocuklarının bu tür hastalıklarını saklamak gibi bir tutum içerisine girdikleri gözlenmektedir. Bu, çok sakıncalıdır. Okul ortamında astım krizine, hipoglisemi komasına veya epilepsi nöbetine girdiğinde, çocuğa ilk müdahaleyi yapacak olan öğretmenidir'' dedi.

Ayrıca, bu tür hastalıklar için toz ve sigaradan sakınma, diyet ve stres gibi çevresel faktörlerin kontrolü gerektiğini belirten Özlü, ''bu konularda okul idaresi ve öğretmenin gereken tedbirleri alabilmesi bakımından, durumun açıklıkla anlatılması gerekmektedir. Bu öğrencilere, acil durumlarda gereken müdahalenin yapılabilmesi için ilgili ilaçlar okulda bulundurulmalıdır'' diye konuştu.

-''OKULLAR MUTLAKA SİGARASIZLAŞTIRILMALIDIR''-

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, okulların mutlaka sigarasızlaştırılması gerektiğini ifade ederek, ''İster öğrenci isterse öğretmen, memur veya ziyaretçi olsun hiç kimsenin, okul içerisinde öğrencilerin görebileceği yerde sigara içmesine izin verilmemelidir. Okul çevresindeki bakkal ve büfeler sık sık denetlenerek 18 yaşından küçüklere ve taneyle sigara satmaları engellenmelidir. Alkol ve bağımlılık yapıcı diğer mamullerin öğrencilere pazarlanmaması için gereken tedbirler alınmalıdır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber