Ramazan'da sigarayı bırakmanın yolları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ramazan ayının gelmesini fırsat bilerek sigarayı bırakmak isteyenlere, iftarda sebze yemeği yemeleri, özellikle nikotin bakımından zengin olan patlıcan ve marulu tüketmeleri öneriliyor.

Sigarayla Savaşanlar Vakfına kayyum olarak atanan Necmettin Güngör, ramazan ayının sigarayı bırakmak isteyenler için önemli bir avantaj ve fırsat olduğunu, bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Oruç tutan sigara tiryakisinin zaten 14 saat sigara içmediğini, bunu devam ettirmesinin de zor olmadığını ifade eden Güngör, bu avantajı değerlendirmek isteyenlerin öncelikle bu bağımlılıktan kurtulma isteğinde olması gerektiğini, bunun sigarayı bırakmak için ilk adım olacağını belirtti.

Ramazan boyunca kişinin açlığa alıştığı gibi sigarasızlığa da alışabileceğini vurgulayan Güngör, ''Bunu devam ettirmek çok zor değil. Bazı pratik kurallara uyarak, bu alışkanlıktan kolayca vazgeçilebilir'' dedi.

Ramazan ayında iftar menüsünde yapılacak değişikliklerle sigarayı bırakmanın kolaylaşacağını vurgulayan Güngör, şöyle konuştu:

''Ramazan ayında sigarayı bırakmak isteyenlerin, iftarda et yerine sebze yemeğini tercih etmeleri daha doğru olacaktır. Sebze yemek, kişinin sigara isteğini azaltacaktır. Ramazanda evden özellikle nikotin bakımından zengin olan patlıcan ve marul eksik edilmemeli, iftarda bu yiyecekler tercih edilmelidir. Yine yemeğin ardından yenilebilecek siyah kuru üzüm de nikotin ihtiyacını karşılayacak güçtedir.''

-SİGARAYI ÇAĞRIŞTIRAN ÇAY VE KAHVEDEN UZAK DURUN-

Yemeğin ardından sigarayı çağrıştırabilecek çay, kahve gibi içeceklerin içilmemesi gerektiğini belirten Necmettin Güngör, bunun yerine bitki çayları ve meyve sularının tercih edilmesini önerdi.

İftarın ardından kişinin küçük pet şişedeki suyunu yanından ayırmaması gerektiğini, sigara içmek istediğinde azar azar suyunu yudumlamasının bu isteğini gidereceğini ifade eden Güngör, ayrıca bu durumlarda mümkünse açık havada, değilse bulunulan yerde derin nefes alıp verilmesi gerektiğini bildirdi.

İftardan sonra sıkıntı ve sigara içme isteği belirdiğinde, bulunulan mekanın ve meşgalenin değiştirilmesinin de büyük yararı olacağını belirten Güngör, ''Örneğin evinde televizyon seyrederken canı sigara içmek istediyse balkona çıkmalı ya da kitap, gazete okumalıdır'' diye konuştu.

Sigarayı bırakma sürecinde sigara içen kişilerden ve içilen yerlerden uzak durmanın da yararlı olacağını bildiren Güngör, bu küçük önlemlerle sigarayı içmenin kader olmaktan çıkabileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber