Mülteciler kapıyı zorluyuorlar

Açık kapı politikasından sonra Türkiye'den ayrılan mültecilerin sayısı 80 bini aştı. Göçmenler Avrupa'ya gidebilmek için hem Edirne'de hem de deniz yoluyla Yunanistan kapılarını zorluyor. İstanbul'da Aksaray, Esenyurt ve Zeytinburnu'nda buluşan göçmenler kafileler halinde yola çıkıyor. Ankara'dan geldiklerini anlatan Ahmed El Muhammed, "Türkiye'de elimize geçen para yetmiyor. 5 kişilik bir aileyiz. Almanya'da bize maaş verecekler" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 02 Mart 2020 07:36, Son Güncelleme : 02 Mart 2020 07:51

Avrupa'ya geçmek için İstanbul'daki dört ayrı noktada bir araya gelen düzensiz göçmenler, dün sabah saatlerinden itibaren Edirne'ye gitmeye devam ediyor. Türkiye'nin düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçişine engel olmayacağı yönündeki haberlerin ardından başlayan hareketlilik İstanbul'da devam ediyor. İstanbul'da Vatan Caddesi, Aksaray'daki Muratpaşa Camisi önü, Esenyurt ve Zeytinburnu'ndaki toplanma noktalarında düzensiz göçmenler bir araya geliyor. Bu noktalardan otobüslere binen düzensiz göçmenler, Edirne'ye doğru yola çıkıyor.

HEDEFTE ALMANYA VAR

İstanbul'dan Edirne'ye hareket eden düzensiz göçmenler arasında Anadolu'nun farklı illerinden gelenler de bulunuyor. Eşi ve 3 çocuğuyla birlikte Edirne'ye hareket eden Ahmed El Muhammed, açıklamada, İstanbul'a ailesiyle birlikte Ankara'dan geldiğini, Edirne sınırını geçtikten sonra Almanya'ya gitmek istediğini söyledi.

RAKKA'DAN TÜRKİYE'YE GELDİM

Edirne sınırında bir süre kalacaklarını, sınırı geçmek için beklemek durumunda olduklarını ifade eden El Muhammed, "Suriye'nin Rakka kentinden Türkiye'ye geldim. Ülkemde tarlada çalışıyordum. 7 senedir Ankara Polatlı'da yaşıyorum. Türkiye'de elimize geçen para geçinmemiz için yetmiyor. Beş kişilik bir aileyiz. Almanya'ya gittiğimizde orada bize maaş verecekler. Sonra iş bulacağım." dedi. Ankara'dan İstanbul'a gelen Ahmed Ahmed ise hedefinin Almanya'ya gitmek olduğunu belirtti.

YUNANİSTAN'A GİDİYORUM

Hayatın çok pahalı ve zor olduğunu dile getiren Ahmed, "Ben 4 senedir Ankara yaşıyorum. Kendim hastayım. Almanya'da çocuklarımı inşallah okula göndereceğim. Suriye'deki savaşta muhalif 2 kardeşimi 7 sene önce kaybettim. Mecburen gideceğim Yunanistan'a" diye konuştu. Ailesi ile Edirne'ye doğru yola çıkan ilkokul 5. sınıf öğrencisi Usame Abdullah Halaf da Avrupa'ya gideceklerini çünkü babasının çalıştığı işlerde çok az para kazandığını ifade etti. Halaf, patronunun babasına "Vermiyoruz çok para çünkü sen Suriyelisin" dediğini aktararak, ekonomik nedenlerle göç ettiklerini belirtti.

Jiletli telleri aştılar

Göçmenler, Yunanistan'la kara sınırının olduğu Karaağaç Mahallesi'ndeki Pazarkule Sınır Kapısı'nda yoğunluk oluşturuyor. Yunan polisi, sınır kapısında toplanan düzensiz göçmenlere zaman zaman gaz fişekleri ve ses bombalarıyla müdahale ediyor. Düzensiz göçmenlerin bir kısmı Meriç Nehri'ni geçmek için sınır köylerine giderken bir bölümü Yunan güvenlik güçlerinin jiletli tellerle oluşturduğu tampon bölgede sınır kapısının açılacağı umuduyla bekliyor. Düzensiz göçmenler, geceyi ormanlık alanda geçirdi.

Naylon çadırda umuda yolculuk

Bazı göçmenler, özellikle bebek ve çocukları naylon çadırlarda korurken bazıları da açık alandaki çimenlerin üzerinde uyudu. Göçmenler, ormanlık alandan topladıkları ağaç dallarıyla yaktıkları ateşin çevresinde ısınmaya çalıştı. Kent sakinleri, sınır kapısına doğru gelen düzensiz göçmenlere yiyecek ve su, bebeği olanlara da çocuk bezi yardımı yapıyor. Düzensiz göçmenlerin büyük kısmı daha kolay iş bulabileceklerini ve daha iyi yaşam süreceklerini düşündükleri Almanya'ya gitmek istediklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber