Alerjiye karşı jelden bariyer

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Ekim 2007 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Prof. Dr. Çanakçıoğlu: Kirli hava, ev tozları ve akarlarla, tek bir spreyle baş etmek mümkün

Göz kızarması, hapşırık, göz akıntısı, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı gibi belirtilerle kendini gösteren ve yaşam kalitesini düşüren alerji, küresel ısınmayla daha da yayılıyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Cerrahisi Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Salih Çanakçıoğlu, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Alerjik vakaların sıklığında bir değişim hissediyor musunuz?

Maalesef evet. Küresel ısınma sebebiyle özellikle yataklarda ve halılarda yaşayan akarların sayısı artıyor. Ayrıca insanların açık alanlar yerine plazalarda çalışmaya başlamaları da olumsuz etkenlerden. Okullar açılınca öğrenciler yaz boyunca alıştıkları ev ve açık hava ortamından kalabalık ve kapalı ortamlara giriyor. Dışarı çıkıldığında da egzoz ve kirlilik nedeniyle günden güne daha fazla insan alerjik belirtiler yaşamaya başlıyor.

Alerjide de korunma tedavisi mümkün mü?

Tıpta sevindirici gelişmeler var. Yeni geliştirilen mikronize edilmiş selüloz tozuyla alerjik belirtilere yol açan sebeplerin burun mukozasına ulaşması ve alerjiyi tetiklemesi önleniyor. Mikro taneli sprey uygulandığında burun mukozası üzerinde elastik, ince bir koruyucu tabaka oluşuyor. Bu tabaka alerjenlerin mukozayla temasını engelliyor.

24 SAAT ETKİLİ SPREY

Uygulamanın sonuçları nasıl?

Sprey uygulandığında hastalarda görülen hapşırma, burun akıntısı, gözlerde batma, göz yaşarması gibi belirtiler ortaya çıkmıyor.

Hangi durumlarda kullanılabilir?

Kapalı ortamlarda evcil hayvanların yol açtığı alerjiler, nemli ve havalanması az alanlarda üreyen akarlar, hayvan salgılarına bağlı alerjiler, iyi havalandırılmayan işyerleri ve okullardaki tozlar; yoğun trafikte artan egzoz dumanı; kirli hava, bahar aylarında ortaya çıkan ağaç, çim ve saman polenlerine karşı rahatlıkla kullanılabilir. Çocuklar ve hamileler de kullanabilir, yan etkisi yok.

Spreyin etki gücü ne kadar?

24 saatlik etki gücü var. Her sabah evden çıkarken uygulanabilir. Ayrıca alerji yaratan ortamlara girmeden önce de kullanılabilir.

Türkan Yılmazer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber