Diş eti hastalıklarının ana nedeni...

Haber Giriş : 02 Ekim 2007 00:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Neden sık sık bronşit hatta zatüre geçirdiğinizi hiç düşündünüz mi? Bunun yanıtı diş etlerinizde saklanıyor olabilir. Dentart Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dt. Betül Yurteri, Mynet okurları için yazdı.

Diş etlerinizde enfeksiyon var mı ?

Bilim adamları, periodontal hastalıkla solunum yolu enfeksiyonları arasında ilişkiyi bulmuşlardır. Periodontal hastalığınız varsa, diş etlerinizdeki enfeksiyondan gelen zararlı bakterileri her gün içinize, akciğerlerinize çekiyor olabilirsiniz. Bugün eldeki veriler göstermektedir ki akciğerlerinizdeki bakteriler zatürree, bronşit, solunum yolu enfeksiyonların, amfizem ve kronik obstrüktif pulmoner hastalık gibi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

Periodontal hastalığa ne sebep olur?

Diş eti hastalıklarının ana nedeni plakların birikmesidir. Plak, yapışkan olup , yemek artıkları üzerinde bakteri topluluklarının birikintisidir ve dişlerinizi etkin fırçalamadığınız sürece dişleriniz üzerinde sürekli oluşur. Eğer plaklar her gün temizlenmezlerse birikip mineralize olarak tartar ya da diğer adıyla diş taşını oluşturur.

Eğer tartar temizlenmezse, kök yüzeylerine doğru ilerler. Diş eti hastalığına neden olan bakteriler tartarda ürer ve burada toksin üretirler. Bu toksinler, vücudunuzun bunlara tepkileri ile de birleştirerek dişlerinizin etrafındaki kemikleri yok ederler. Tartarları evde temizleyemezsiniz ama mutlaka diş hekiminize temizlettirin. Bir diş fırçası ya da diş ipi ile temizlenemez.

Diş eti hastalıklarına dikkat

Sağlığınızı korumak için periodontal hastalığın tedavisi ;

Dişeti hastalığınız olduğu tesbit edildiğinde, uygun bir tedavi planı önerilir ve diş hekiminizle birlikte uygun bir oral hijyen rutini oluştururursunuz. Dişeti hastalığının hemen tedavi edilmesi bakteri kaynağını temizler, diş etlerinizin iyileşmesini sağlar ve gelişmekte olan kemik kaybını durdurur. Tedavi genel sağlığınızı da iyileştirir ve solunum yolu enfeksiyonu riskini azaltır; böylece daha kolay nefes alıp verirsiniz!

mynet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber