AİHM, Prof. Mustafa Erdoğan'a yetersiz dedi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 02 Ekim 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki (AİHM) Türk yargıç Rıza Türmen'in yerine önerdiği üç isimden ikisi 'yetersiz' bulundu. Liste Türkiye'ye iade edildi.

Rıza Türmen, son dokuz yıldır Türkiye'yi AİHM'de temsil ediyordu. Türmen'in görev süresi kasım ayında dolacak. Ancak AKP hükümeti, üç yıl daha çalışma şansı bulunduğu halde, türban ve RP'nin kapatılma kararı konusundaki tutumu nedeniyle Türmen'i yeniden aday göstermedi.

Türkiye aday olarak Brüksel Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ruşen Ergeç, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Erdoğan ve Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Arzu Oğuz'u önermişti. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Hukuk Komisyonu alt komitesi, adaylardan Prof. Dr. Arzu Oğuz ve Prof. Dr. Mustafa Erdoğan'la yapılan mülakatta bu hukukçuların 'aranan nitelikleri karşılayacak seviyede olmadığı' gerekçesiyle yeterli olmadıklarına hükmetti. Bu durumun, yeterli bulunan Prof. Dr. Ruşen Ergeç lehine haksız rekabete yol açtığı belirtilerek, liste yenilenmesi talebiyle Ankara'ya iade edildi. Prof. Dr. Ergeç, Belçika'nın AİHM'deki davalardaki avukatlığını yaptığı gibi, bu alanda Avrupa'nın en iyi hukukçularından biri olarak görülüyor.

Anayasa profesörü Mustafa Erdoğan, AİHM'nin türban kararını olumlu bulduğu Anayasa Mahkemesi'yle mahkemelik olmuştu. Erdoğan 2004'te verdiği röportajda Anayasa Mahkemesi'ne ağır eleştiriler yöneltmişti:

"Anayasa Mahkemesi 1961'de kuruldu, amacı hükümeti sınırlamak. Sol cenah iktidar olduğu dönemlerde, Anayasa Mahkemesi hiç çalışmaz. Maksat, orta sağ iktidarlara bir fren mekanizması kurmaktır. Anayasa Mahkemesi bugün tıpkı TSK gibi ideolojik bekçilik yapıyor. Üyelerin vasıfları itibarıyla bakarsanız, çok yetersizdirler. Entellektüel birikime, görgü ve tecrübeye sahip değiller."

Anayasa Mahkemesi Başkanı, Erdoğan hakkında 'yayın yoluyla hakaret' iddiasıyla ceza ve hukuk davası açmıştı. Ankara 2. Asliye Ceza, Erdoğan'a 200 gün hapis karşılığı 5 bin YTL para, Ankara 7. Asliye Hukuk ise 60 bin YTL'lik tazminat cezası vermişti.

Yargıçlar nasıl belirleniyor?

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne imza atan 20 ülke, üç kişilik birer aday listesi sunuyor ve AKPM bu üç adaydan birini seçiyor. Türkiye üç kişilik aday listesini 22 Mart'ta sunmuştu. Türkiye gibi Azerbaycan, Bulgaristan, San Marino ve Moldova'dan da yeni isimler istendi. 19 ülkenin yargıçları bugün belirlenecek. Türkiye'nin bulunduğu yedi ülkenin yargıçları ise en erken Ocak 2008'de seçilebilecek. Kasımda Türmen'in süresi dolacağı için yeni Türk yargıç seçilene dek, AİHM heyetinde Türk yargıç bulunmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber