'Üniversiteler iş dünyası ile yakın çalışmıyor'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Ekim 2007 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türkiye'de iş dünyası ile üniversitelerin yakın çalışmadıklarını belirterek, ''Bu anlamda daha paylaşımcı olmamız lazım. Orada 'kazan-kazan'ı yaratmak mümkün'' dedi.

Ciliv, CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı kapsamında düzenlenen ''İşini büyüt, dünyayı küçült'' konulu bilişim zirvesinin ''Bilişim sektöründe nitelikli insan gücü yetiştirmek ve tersine beyin göçü'' konulu oturumunda yaptığı konuşmada, beyin göçünün bilişim sektörü açısından önemine değindi.

İnsanların genellikle rasyonellikle hareket ettikleri sözünü hatırlatan Ciliv, bunun beyin göçünde de söz konusu olduğunu, dışarıda sunulan olanakların cazip gelmesi durumunda kişilerin bu kararı verebileceklerini, 20-30 yıl önce ABD'ye böyle bir göçün yaşandığını, ancak son yıllarda bu durumun değişmeye başladığını söyledi.

Konuşmasında kendi yaşamından da örnekler veren Ciliv, ABD'ye gitmesinin tesadüflerle olduğunu, ODTÜ'de okurken okulun 8 ay kapalı kalmasının ve babasının yoğun ısrarının bu kararı almasında etkili olduğunu anlattı.

Şirketlerin başarılarının sermaye yapısına ya da başka etkenlere dayanmadığını, başarının çalışanlar ile elde edildiğini vurgulayan Ciliv, şunları kaydetti:

''ABD'den döndüğümden bu yana bana en fazla (Alışabildin mi?), (Neden geldin?),(Farklılıklar neler?) şeklinde sorular soruluyor. Türkiye'de iş dünyasında insanın bilgisine saygı yok. İnsanın kapasitesi sınırlı olarak görülüyor. Bill Gates'in en önemli özelliği, akıllı bulduğu kişileri şirkete ortak etmesidir. Türkiye'de çalışanlar genellikle kendilerini çalıştıkları şirketin ortağı gibi hissetmiyorlar. Ben Turkcell'de çalışanlarımızın her birine ne kadar değerli olduklarını anlatıyorum. ABD ile Türkiye arasında gördüğüm bir başka fark ise, Türkiye'de iş dünyası ile üniversiteler yakın çalışmıyorlar. Bu anlamda daha paylaşımcı olmamız lazım. Orada 'kazan-kazan'ı yaratmak mümkün.''

-''BEYİN GİDER, BEYİN GELİR...''

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise beyin göçü konusunun olumsuz bir durum mu, yoksa bir fırsat mı olduğunun düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Bugün artık beyin göçünün olumsuz bir unsur olduğunun kabul edilmediğini ifade eden Eczacıbaşı, gidilen değişik bölgelerde farklı deneyimler kazanıldığı konusuna dikkati çekti.

Eczacıbaşı, ülkeler arasında odaklanılan politik konuların yanı sıra, işbirliği alışkanlıklarının yoğunlaşması gerektiği görüşünü aktararak, ''Beyin gider, beyin gelir. Bu karşılıklı bir durum, bir alışveriş'' dedi.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci de artık beyin göçünün yararlarından bile bahsetmenin mümkün olduğunu, gidilen bölgede lobi yapılmasının yanı sıra birikim kazanıldığını vurguladı.

Öğrencilere üniversiteden mezun olduklarında çalışacakları alan yaratılması durumunda öğrenim gördükleri şehirlerde kalmayı tercih edeceklerini kaydeden Ekinci, üniversite-sanayi işbirliğinin önemine dikkat çekerek, ''Gerçek laboratuvar sanayidir, atölyedir, fabrikadır'' dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Brüksel Daimi Temsilcisi Bahadır Kaleağası da AB merkez ekonomilerinin uzun dönemde yılda 6 milyon kişinin ek istihdamına ihtiyacı olacağını, bunun sosyal güvenlik konusu ile doğrudan ilgili olduğunu belirtti.

Kaleağası, Türkiye'nin her şeye rağmen demokrasiye, insan haklarına, yaratıcılığa, farklılıklara hoşgörü ile bakabilen bir toplum haline gelmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber