Anayasa değişikliği teklifi TBMM'ye sunuldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2007 15:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

AK Parti'nin, 21 Ekimde referanduma sunulacak anayasa değişikliği paketinde yer alan geçici 18 ve 19. maddelerin metinden çıkarılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

AK Parti'li 282 milletvekilinin imzasını taşıyan anayasa değişikliği teklifi, iki maddeden oluşuyor.

Teklifin 1. maddesi, referanduma sunulacak ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini düzenleyen anayasa paketinin 6. maddesi içinde yer alan, "Seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin 11. cumhurbaşkanı seçiminde uygulanmasına imkan tanıyan" geçici 18. maddesi ile "cumhurbaşkanı seçimine ilişkin getirilen yeni düzenlemelerin 11. Cumhurbaşkanı seçiminde de uygulanmasını" öngören geçici 19. maddesinin, metinden çıkarılmasını öngörüyor.

Teklifin 2. maddesi ise kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini ve halkoyuna sunulması durumunda maddelerin tümünün oylanmasını düzenliyor.

Teklifin gerekçesinde, 11. Cumhurbaşkanının, yürürlükteki Anayasa hükümlerine göre seçilmiş bulunduğundan, halkoyuna sunulmuş olan anayasa paketinin geçici 18 ve geçici 19. maddelerinin çerçeve 6. maddeyle birlikte konusuz kaldığı belirtilerek, "Halkoylamasında kabul halinde dahi, bu maddelerin uygulama yetenekleri yoktur. Konusu kalmayan ve yürürlüğe girmesinden önce normatif etkisini yitiren bir maddenin halkoyuna tabi kılınmasının rasyonel ve demokratik bir mantığı kalmamıştır" denildi.

Gerekçede, "Teklifin yürürlüğe girmesi halinde metinden çıkarılan maddeler dışında, ilan edilen halkoylaması süresinin aynen devam edeceği ve diğer maddeler yönünden bütün hukuki sonuçlarını doğuracağı tabiidir" görüşüne yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber