Çelik: 5 yılda 1 milyon kadın okuma yazma öğrendi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2007 16:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'de 40 yaşın üstünde birçok okuma yazma bilmeyen olduğunu aktardı.

58. ve 59. hükümet dönemlerinde yaklaşık 1 milyon kadının Halk Eğitim Merkezleri sayesinde okuma yazma öğrendiğini kaydetti.

Bakan Çelik, kadınlara yönelik meslek edindirme kurslarının tanıtımı için Sabah gazetesiyle Çıkarlık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü arasındaki protokol töreninde halk eğitim merkezlerinin bu sayede halka mal edileceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı, kadınların sosyoekonomik kalkınmasına yönelik 'Hanımeli' adlı proje kapsamında Sabah Gazetesi arasında Başöğretmen Salonu'nda protokol imzaladı. Kadınların el becelerilerinin geliştirilerek meslek edinmelerinin sağlanması amacıyla Çıraklık Eğitim'in bünyesindeki Halk Eğitim Kursları'nda biçki, dikiş, nakış, mefruşat, ahşap boyama, vitray ders içerikleri yayınlanacak.

Bakan Hüseyin Çelik, Çorum'un İskilip ilçesinde yapılan bir ahşap boyama işinden sadece orada bulunanların haberi olduğunu belirtti.

Halk Eğitim Kurslarında 58. ve 59. hükümet dönemlerinde 40 yaşın üstünde 1 milyon kadına okuma yazma öğretildiğini açıklayan Çelik, halen birçok okuma yazma bilmeyen insan olduğunu bildirdi.

Önceki dönemlerde jandarma zoruyla insanların okuma yazma kurslarına kaydedildiğini ve bir hafta sonra sertifika verildiğini de aktaran Çelik, bir dostun söylediği 'Hepimiz Çorumluyuk, birbirimizden sorumluyuk' sözünü hatırlattı.

Herkesin sorumluluk duygusu içinde bu tür faaliyetleri duyurması gerektiğini aktaran Çelik, Türkiye'nin değişim geçirdiğini ve değişime direnmek yerine bunu bir avantaja çevirmek gerektiğini hatırlattı.

Kızların okula gönderilmesi için Van'da yapılan bir köy ziyaretinde bir vatandaşın kızını okula göndermeyeceğini hatta köydeki diğer kızları da göndertmeyeceğini öğrendiğini belirten Çelik, "Hemen o adamı telefonla evinden aradım. Ben arayınca adam bana 'Bakanım maden siz aradınız. Bu çocuklar sana kurban olsun' dedi. Ben de ona 'Onlar bana kurban etme. Yeter ki, onları okula gönder, istikballerini karartma' dedim. Şimdi okullar açıldı. O köyden okula giden kızların sayısı erkeklerin sayısından fazla." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber