Yargıtay Başkanlığı için kulisler başladı

Haber Giriş : 16 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile ilgili tartışmalar sürerken, aralık ayında yaş haddinden emekli olacak Özkaya'nın yeri için kulisler başladı. Şimdiden 5 aday Yargıtay Başkanı olabilmek için kulis yapıyor.

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile ilgili tartışmalar sürerken, yıl sonunda yaş haddinden emekli olacak Özkaya'nın yeri için kulisler başladı. Yargıtay Başkanlığı için şimdiden 5 aday kulis yapıyor.

Yaklaşık iki yıldır Yargıtay Başkanlığı yapan Özkaya aralık ayında emekli oluyor. Yargıtay eski Birinci Hukuk Başkanı sıfatı ile seçimlere katılan Özkaya, görevi yaş haddinden emekliye ayrılan Sami Selçuk'tan 20 Haziran 2002 günü devralmıştı. Özkaya, Yargıtay Genel Kurulu'nda iki gün süren seçimde Yargıtay Başkanlığı için Yargıtay Başkanvekili Mater Kaban ile yarışmış ve 144 oy alarak başkan seçilmişti.

1939 yılı Hacıbektaş doğumlu olan Özkaya'nın başkanlık seçiminde yarıştığı Yargıtay Birinci Başkanvekili Mater Kaban da önümüzdeki ay emekli oluyor. Aynı zamanda Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı olan Kaban, Özkaya ile aynı yaşta. Kaban'ın yerine "Neşter-2" soruşturmasını yapan Yargıtay 10. Ceza Dairesi Şener Güngör aday.

Eski YSK Başkanı da aday

Yargıtay kaynakları, birinci başkanlık için ilk kez bu kadar çok adayın çıktığına dikkat çekerken, ilk adaylığını açıklayan isim Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Nihat Yavuz oldu. Tufan Algan'dan önce iki dönem Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı yapan Yavuz, adaylar arasında en şanslı isim olarak görülüyor.

Özkaya hakkındaki tartışmalar kulislerde günün konusu olmaya devam ediyor. Gazetecilerle konuşmama kararı alan Eraslan Özkaya'ya, cep ve ev telefonlarından ulaşılamıyor. Geçen hafta içinde annesinin vefatı ile sarsılan Özkaya'nın, bu olay nedeniyle moralinin çok bozuk olduğu öğrenildi. Annesini defnettikten sonra kendisi ile ilgili son olay ortaya çıkınca apar topar Ankara'ya dönen Özkaya'nın, önceki gün yeniden memleketi Hacıbektaş'a gittiği bildirildi. Yargıtay'daki skandal nedeniyle zor günler yaşayan Özkaya'nın, MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu ile görüşürken yanında Yargıtay'dan birisini bulundurmaması "büyük hata" olarak değerlendirildi. Olayla ilgili yorumlarda bulunan bir kısım Yargıtay üyeleri, yargının tepesinde bulunan bir insanın bu tür hatalara düşmemesi gerektiği görüşünde. Üyeler, bir Yargıtay Başkanı'nın bir MİT mensubu ile neden başbaşa ve üçüncü bir kişi olmadan görüşmesine akıl erdiremediklerini ifade ettiler.

Gözler 6 Eylül'de

Özkaya, göreve geldikten bu yana üçüncü kez yeni Adli Yılı başlatmış olacak. Özkaya'nın, bu yıl 6 Eylül'de yapacağı konuşma şimdiden merak edilmeye başlandı. Özkaya, önceki gün bir gazeteye yaptığı açıklamada, neden hedef olduğunu ve kendisine saldıran tetikçilerin arkasında kimlerin bulunduğunu belirterek, 6 Eylül'de yapacağı konuşmada herşeyi açıklayacağını söylemişti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber