2 milyon emeklinin maaşını iyileştirme hazırlığı var

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Ekim 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şehriban OĞHAN/ ANKARA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2000 yılı öncesi emekli olan 2 milyona yakın kişinin maaşlarının 2000 yılı sonrası emekli olanlarla benzer seviyeye getirilmesi için "intibak" çalışması başlattıklarını açıkladı.

FARKLI SİSTEM UYGULANMIŞ: TBMM kulisinde bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada Türkiye'de emeklilere aylık bağlanmasıyla ilgili 1965-1982, 1982-1987, 1987-2000 yılları arasında farklı sistemler uygulandığını söyledi. Tüm bu sistemlerde ana ilke olarak gösterge esasının sabit kaldığını, aylık bağlama oranlarında değişiklikler yapıldığını anlatan Çelik, yeni düzenleme için emeklilikle ilgili sivil toplum örgütleri başta olmak üzere taraflarla görüştüklerini söyledi.

4.5 MİLYAR YTL: Çelik, "Onlar emekli maaşlarının 2000 yılı sonrasındakilerle benzer seviyeye getirilmesi için 10 yıla yayılan bir süreçte bu hakkın verilmesini istiyorlar. Biz de iyi niyetli olarak çalışma yapıyoruz. Çalışmanın maliyeti çıkarılmaya çalışılıyor. 4.5 milyar YTL'yi bulabileceği söyleniyor. Bu çok büyük bir yük. Çalışmalarımız sürüyor" dedi.

İSTİHDAM PAKETİ

YILBAŞINDAN ÖNCE: Çelik, ekonominin koordinatör Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek ve kendisinin de katıldığı istihdam komisyonunun hazırlayacağı düzenlemenin yılbaşından önce Meclis'e sunulabileceğini söyledi. İstihdam üzerinde vergi, primler, çalıştırma zorunluluğu gibi ağır yükler olduğunu hatırlatan Çelik şunları söyledi:

ÖRGÜTLENME HAKKI VERİLMELİ: "Ben hem örgütlenme hakkının firesiz verilmesinden yanayım hem de istihdam üzerindeki yükler kaldırılmalı. Hazırladığımız pakette bu yüklerin her birine kolaylıklar getirilecek. 18-29 yaş arasındaki gençlerin istihdam edilmelerini sağlamaya yönelik düzenlemeler de pakette yer alıyor. İşsizlik sigortasındaki devlet payının yüzde 20' sinin mesleki eğitime ayrılması söz konusu. Bunun maliyeti yaklaşık 1.5 milyar YTL civarında. Değerlendirmeler sürüyor."

Danıştay: Banka promosyonu sadece çalışana gitmez

DANIŞTAY, bankaların, maaş ödemeleri veya diğer hesaplar karşılığında verdikleri promosyonlardan sadece çalışanların yararlanması talebini reddetti. Danıştay 13.Dairesi, Türk Eğitim-Sen'in Bakanlar Kurulunun, promosyonlara ilişkin kararından bir hükmün ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davada yürütmenin durdurulması istemini oybirliğiyle reddetti. Kararda, bankaların, maaş ödeme veya belirli hizmetlerin sunulması kapsamında yapılan protokoller uyarınca "anlaşma yapılan kurumlara ve/veya" kurum çalışanlarına ayni veya nakdi menfaat sağlayabilecekleri öngörülüyordu. Türk Eğitim-Sen ise ayni ve nakdi menfaatin, anlaşmalı kurumlara değil, yalnızca çalışanlara verilmesini talep ediyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber