Hamsi de küresel ısınmadan nasibini aldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2007 16:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karadeniz'de üzerine türküler yakılan hamsiyi bölge halkı adeta dört gözle beklerken, uzmanlar küresel ısınma nedeni ile deniz suyu sıcaklığının giderek daha geç soğuduğunu belirterek, bu nedenle hamsinin Karadeniz kıyılarına giderek daha geç gelmesinin beklendiğini bildirdiler.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Bat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl hamsinin Karadeniz kıyılarına Kasım ayından sonra gelmesinin beklendiğini söyledi.

Hamsinin, Eylül'den sonra su sıcaklığının düşmesi ile Karadeniz'de Türkiye kıyılarına göç ettiğini anlatan Bat, sıcaklık ve iklimsel değişimlere bağlı olarak hamsi için genellikle Kasım ayında güney göçünün başladığını kaydetti.

''Ancak son yıllarda Karadeniz'de su sıcaklığı düşüşünün gecikmesi ve eskiye göre ortalama su sıcaklığında meydana gelen artış, bu balıkların kıyılarımıza gelişini etkilemiştir'' diyen Bat, 2004 ve 2005 yıllarında ortalama 350 bin tona yaklaşan hamsi miktarının geçen yıl 138 bine düştüğüne işaret etti.

Bu yıl için Marmara kıyılarında balıkçılar tarafından palamut ve torik miktarının yeni sezonda ''iyi'' olarak bildirildiğini, Karadeniz'de su sıcaklığının önümüzdeki günlerde azalması ile birlikte bu balık miktarında artış olacağı beklentisi olduğunu belirten Bat, şunları kaydetti:

''Ancak hamsi gelişi, kasım ayından sonrası önem taşıyacaktır. Çünkü mevsim sıcaklarının normalin üzerinde seyretmesi su sıcaklığını da etkilemiştir. Önceki yıllarda kontrolsüz balıkçılık sonucu balık stokları aşırı avcılıktan etkilenmiştir. Ayrıca torik-palamudun Karadeniz'e geçişinde göç yolu olarak kullandığı İstanbul Boğazı'ndaki adalarda kirlilik gibi sorunlar son birkaç yıldır tekrar bu balık miktarının azalmasındaki nedenlerdendir.''

Bat, ileriki yıllarda Karadeniz'de küresel ısınmanın sonucu yaşanması olası ısı değişimleri ile birlikte tür ve miktar değişimlerine karşı önlemler alınması gerektiğini de vurguladı.

Balıkçılar ise Karadeniz'de ilk hamsilerin yakalandığını, ancak sürüler halinde henüz kıyıya gelmediklerini söylediler. Hamsinin soğuk suda lezzetlendiğini de belirten balıkçılar, deniz suyu sıcakken hamsinin lezzetli olmadığını ifade ettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber