Mutlaka grip aşısı olması gerekenler

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Ekim 2007 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yumurta alerjisi olanlar grip aşısı vurulmamalı

Uzmanlar, özellikle çocuklar ve yumurta alerjisi olanların hekime danışmadan grip aşısı olmaması gerektiğini vurguluyor. Basit bir gribin yıkım yapacağı kronik kalp, şeker ve böbrek hastalarının ise aşı olmasında yarar görülüyor.

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte birçok insanı direkt etkisi altına alan grip, en çok soğuk algınlığıyla karıştırılıyor. Nezleyle benzer özellikler göstermesi sebebiyle yeterince ciddiye alınmayan hastalık ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olanlarda vahim sonuçlar doğuran bulaşıcı hastalık aşıyla yüzde 70 oranında engellenebiliyor. Her yıl başlama zamanı, süresi ve şiddeti değişlik gösteren grip, işgücünü etkileyen en önemli faktörlerin başında geliyor.

Yapılan araştırmalar grip olan kişilerin yüzde 75'inin en az bir günlük rapor aldığını ortaya koyuyor. Ayrıca şiddet derecesi ve süresine göre de ilaç ve doktor masrafı ciddi bir maliyet oluşturuyor. İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur, gribin soğuk algınlığından ayırt edilmesi gerektiğini belirtiyor: "Grip ve soğuk algınlığı, bulaşma şekilleri ve belirtileri yönünden benzerlik gösterirler. Ancak gripte baş ağrısı, kas ağrıları ve ateş daha ön plandadır."

Riskli grupta olanların mutlaka aşı vurulması gerektiğini söyleyen Prof. Badur, Türkiye'de halkın yüzde 3,3'ünün bu yıl aşılandığını belirtti. Badur, bu sayının Fransa'da yüzde 24'lere vardığına dikkat çekti.

Soğuk algınlığı nedir?

Soğuk algınlığı; çeşitli virüslerin yol açtığı, üst solunum yollarında bazı belirtilere yol açan 'hafif' seyirli bir hastalıktır. Yetişkinlerde ve çocuklarda en sık görülen hastalıktır. Soğuk algınlığı o kadar yaygın bir enfeksiyondur ki, çok az insan bir yılı yakınmasız geçirebilir. Gelişen ulaşım imkanları sayesinde etken virüsler dünyanın her yerinde ve ikliminde enfeksiyonun ortaya çıkmasına yol açabilir. Hastalığın bünyeye yerleşme süresi 24-72 saat arasında değişir. İlk belirti kuru kaşıntılı boğaz ağrısıdır. Ateş normaldir veya hafif yükselebilir. Bebek ve küçük çocuklarda ateş daha yüksektir. En sık görülen belirtiler, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma ve öksürüktür. Koku ve tat duygusunun azalması, kulaklarda basınç hissi ve ses kalitesindeki değişiklikler gibi durumlara da sıkça rastlanır. Belirtiler ortalama 7 gün sürer. Vakaların dörtte birinde bu süreç 2 haftaya kadar uzayabilir.

Grip nedir?

Ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrıları ile seyreden akut bir virüs hastalığıdır. Soğuk algınlığından ve diğer solunum sistemi hastalıklarından farklıdır. Çünkü rahatsızlık ülkeler ve kıtalar arası yaygınlaşma özelliğine sahip olduğundan ciddi akciğer hastalıklarına yol açabilmesinden dolayı soğuk algınlığından ve diğer solunum sistemi hastalıklarından farklıdır. Astım, kronik akciğer veya kalp hastalığı, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, kan hastalığı gibi bir hastalığı olanlar kesinlikle aşılanmalı. Ancak bu herkesin grip aşısı olması gerektiği, aşılanan her insanın da o yıl grip olmayacağı anlamına gelmiyor.

Grip aşısını kimler olmamalı?

3 aylık gebe kadınlar

Yumurta alerjisi olanlar

Aşıya karşı duyarlı kimseler

6 aydan küçük bebekler

Mutlaka grip aşısı olması gerekenler

65 yaşın üzerindeki yaşlılar

Astım, diyabet gibi kronik rahatsızlığı olanlar

Bağışıklığı azalmış bireyler

6 ile 19 aylık bebekler

Huzurevi ve sağlık personeli çalışanları

Küçük çocuğu olan ebeveynler

Ev hemşireleri

Dış ülkelere seyahat edecek olanlar

Önemli etkinliklerin kesintiye uğramasını en aza indirmek için önemli toplum hizmeti verenler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber